ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Grote groepen honden vanaf volgende week niet meer welkom in Gooise natuurgebieden | NH Gooi
  • Thema Natuur
  • Dinsdag 06 juli 2021 om 15:32 | bijgewerkt: om 16:05 uur
  • Sjoerd Stoop

Ze hebben nog maar een week: mensen met grote groepen honden, waaronder populaire hondenuitlaatservices, mogen straks geen stap meer zetten in de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat (GNR). Vanaf volgende week geldt het veelbesproken verbod op de grote groepen honden, waardoor hondenbezitters nog slechts met drie honden de natuur in mogen. 

Hondenuitlaatservice
Adobe Stock

Het Goois Natuurreservaat besloot afgelopen herfst de grote groepen honden te gaan weren om de natuur te beschermen. Het aantal hondenuitlaatservice dat gebruik maakte van de Gooise natuur als wandelgebied liep steeds meer de spuigaten uit. Op het hoogtepunt kwamen er 45 busjes van hondenuitlaatservices met soms wel vijftien honden. Ze kwamen meerdere keren per week. 

Volgens het Goois Natuurreservaat storen de groepen honden de natuur te veel. "Met als gevolg steeds meer opgejaagde reeën, verstoorde dassenburchten en de op de grond broedende vogels", aldus het GNR. 

Veel kritiek

Het besluit van het Goois Natuurreservaat zorgde afgelopen jaar voor veel kritiek. Het verbod treft vooral de hondenuitlaatservices, want die vrezen dat ze hun bedrijf wel kunnen opdoeken als ze niet meer met hun honden in de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat kunnen komen. Ze stellen nergens meer terecht te kunnen, omdat andere gebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waren al verboden voor hondenuitlaatservices.

De kritiek zorgde er echter niet voor dat het Goois Natuurreservaat op andere gedachten gebracht kon worden. "Deze regel is er niet alleen om planten en dieren te beschermen, maar ook om overlast voor andere bezoekers te voorkomen. Niet iedereen vindt het fijn als er grote groepen honden los rennen", zo laat men weten. Het GNR stelt na het besluit daarom ook veel positieve reacties te hebben gehad. Om hondenuitlaatservices de kans te geven een andere plek te zoeken voor hun honden, werd wel besloten dat het verbod pas een zomer later zou gaan gelden. 

Andere hondenbezitters welkom

Dat is nu dus zover: vanaf volgende week donderdag gaan de Gooise natuurgebieden op slot voor grote groepen honden. Er staan al grote borden met paarse stickers om hondenbezitters op de nieuwe regels te wijzen.

Hoewel grote groepen honden niet meer naar binnen mogen, benadrukt het GNR wel dat doorsnee hondenbezitters wel nog naar binnen mogen, als ze maar niet meer dan drie honden hebben. "Honden blijven welkom, maar blijf op de paden, houd je hond onder appèl en waar dit verplicht is aan de lijn. De komende periode zullen we extra handhaven op deze nieuwe regel."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren