ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Toekomst Huizer museum: alleen Huizens of toch Goois of klederdracht? | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Politiek
  • Donderdag 08 juli om 16:31 | bijgewerkt: om 16:32 uur
  • Sjoerd Stoop

Het Huizer Museum moet verder gaan als een groot Goois museum, een museum over klederdracht of een verbeterd museum over Huizen alleen. Dat concludeert de gemeente Huizen na een eerste resultaten van een onderzoek naar de toekomst van het museum. Welke keuze het ook wordt: het museum wordt een stuk groter dan nu. 

Het Huizer Museum
Het Huizer Museum Google Streetview

Er wordt al een paar maanden onderzoek gedaan naar de toekomst van het museum. Het museum bestaat al een kwart eeuw, maar groeit uit haar jas. Het museum wil uitbreiden. Letterlijk qua grootte, maar ook qua aanbod. "Het Huizer Museum wil haar rol als drager van het Huizer en Goois sociaal cultureel erfgoed uitbreiden", aldus de gemeente Huizen eerder.

Twee bureaus hebben de afgelopen maanden voor het Huizer Museum en de gemeente Huizen onderzoek gedaan naar waar het Huizer Museum van de toekomst zich op moet gaan richten.

Drie verschillende musea

Het staat nu voor drie keuzes: van kleine verandering naar heel groot. Als 'simpelste' plan wordt genoemd om het Huizer Museum om te bouwen naar een modernere versie van het museum. Dat museum blijft zich richten op de geschiedenis van het dorp. "Het gaat dan om een eigentijds compact lokaal museum, waar verhalen van families en personen centraal staan. Het ‘geheugenpaleis’ van het dorp", concludeert men. 

De andere twee keuzes betekenen een veel grotere verandering. Zo wordt als keuze genoemd om het Huizer Museum om te bouwen tot een groot Goois museum. "Het verkent het DNA van de regio Gooi en Vecht, inclusief Huizen, vanaf de jaren 1880 tot nu", stellen de onderzoekers. Voor deze variant moet wel een heel andere plek worden gezocht: 4.000 vierkante meter, op een locatie met goede parkeervoorzieningen en bovenal een 'indrukwekkend gebouw'. 

Een andere keuze gaat over het aanpassen van het Huizer Museum tot een groot klederdrachtmuseum dat volgens de onderzoekers landelijk of misschien zelfs internationale uitstraling kan hebben. "Hier stap je in de wereld van de Nederlandse klederdracht met Huizen als vertrekpunt. Een concept dat zich zou kunnen doorontwikkelen tot het eerste kostuummuseum van Nederland. Hedendaagse kostuumtentoonstellingen laten zien dat dit een enorme aantrekkingskracht heeft en mogelijkheden biedt voor grote bezoekers aantallen", zeggen de onderzoekers. 

Vervolg van het onderzoek

De plannen voor het Huizer Museum van de toekomst worden na de zomer besproken door de Huizer gemeenteraad. Dan wordt besloten welke van de drie varianten verder wordt uitgewerkt. Dan wordt ook verder gekeken naar de kosten, de haalbaarheid en het verwachte aantal bezoekers. Daar moet het eerste kwartaal van volgend jaar dan weer meer over bekend worden. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren