ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Eerste elektrische bussen rijden volgend jaar door 't Gooi: zo zien ze eruit | NH Gooi
  • Thema Verkeer
  • Maandag 12 juli 2021 om 12:40 | bijgewerkt: om 13:04 uur
  • Sjoerd Stoop

Het Gooise busvervoer wordt vanaf volgend jaar helemaal elektrisch. De eerste bussen rijden vanaf volgend jaar door de regio, flink wat later dan aanvankelijk gepland. De eerste elektrische bus werd gisteren wel alvast gepresenteerd, als startschot voor de nieuwe dienstregeling voor de regio. 

Eerste nieuwe bus Gooi
Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland Jeroen Olthof, wethouder gemeente Hilversum Annette Wolthers en Transdev Nederland directeur Manu Lageirse met één van de nieuwe bussen die in de Gooi en Vechtstreek gaan rijden Provincie Noord-Holland / Jan Willem Steenmeijer

De elektrische bussen zouden volgens het eerste plan vanaf nu door de hele regio rijden, maar dat is door de coronacrisis flink vertraagd. Transdev, het moederbedrijf van busvervoerder Connexxion, durfde de grote investering afgelopen voorjaar nog niet aan. Dat heeft alles te maken met de daling van het aantal reizigers als gevolg van de coronapandemie. 

Naar verwachting gaan de elektrische bussen het tweede kwartaal van volgend jaar rijden. Alle streekbussen worden dan vervangen.

Als de oude groene dieselbussen van Connexxion volgend jaar worden vervangen door een elektrisch en wit exemplaar met de naam van moederbedrijf Transdev erop, wordt 't Gooi volgens de provincie Noord-Holland de eerste regio waar het busvervoer 'uitstootvrij' is.

Dat was al langer een wens van de provincie: het openbaar vervoer moet duurzamer en schoner, 't Gooi is als eerst aan zet, later volgen de andere Noord-Hollandse regio's. "Het wordt steeds drukker op de weg. Dat betekent dat we slimme keuzes moeten maken om te zorgen dat de hele provincie goed én veilig bereikbaar blijft. Met deze stap laten we zien dat duurzaamheid tot de kern van ons beleid hoort. Het zijn mooie bussen zonder uitstoot. Een schone bus is fijn voor reizigers, voor de omwonenden en voor ons milieu", zegt gedeputeerde Jeroen Olthof. 

Nieuwe dienstregeling

Waar de bussen dus nog even op zich laten wachten, geldt vanaf deze week wel de nieuwe dienstregeling al. Heel veel grote veranderingen zijn daarin niet te zien: de meesten werden afgelopen januari al doorgevoerd, omdat door de gevolgen van het coronavirus de bussen al leger werden. 

De komende tijd worden er nog wel vernieuwingen doorgevoerd. Zo komen er betere verbindingen met de Utrechtse Uithof en Amsterdam-Zuid. Vanaf eind volgend jaar gaat ook de snelle HOV-bus door 't Gooi rijden tussen Huizen en Hilversum.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren