ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Eindelijk mooi weer, maar zwemmen in grachten Naarden mag nog steeds niet | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Thema Politiek
  • Donderdag 12 augustus om 12:50 | bijgewerkt: om 14:03 uur
  • Carlijn Kolk

Het is de komende dagen verleidelijk om een duik te nemen in de grachten van Naarden-Vesting, maar dat is nog steeds verboden. Zo waarschuwt de gemeente Gooise Meren. Er is nog altijd niets duidelijk over eventuele explosieven op de bodem van de grachten. 

Snapshot Video 196895 (01:29)
Snapshot Video 196895 (01:29)

Het water rond de vesting is een populaire zwemplek onder jongeren, vooral doordat er van de wallen af in het water gesprongen kan worden. Maar sinds 2019 is het verboden om te zwemmen in de vestinggrachten omdat er bij baggerwerkzaamheden een brisantgranaat in het water is gevonden. De gemeente wijst er op dat kans aanwezig is dat er nog meer explosieven liggen.

Naar aanleiding van de gevonden granaat is er een bureauonderzoek gedaan en die resultaten gaven aanleiding om ook fysiek onderzoek te doen in de grachten. Onder andere door alle coronamaatregelen is dat onderzoek nog niet uitgevoerd. Daarom blijft het zwemverbod van kracht. De gemeente kan niet aangeven op welke termijn het onderzoek wordt uitgevoerd.

Zoals in de reportage te zien is die NH Nieuws eerder maakte, houdt niet iedereen zich aan het zwemverbod (tekst loopt door onder video): 

NH Nieuws

Zwemmen in de Naarder vestinggrachten gebeurt al sinds mensenheugenis, maar zou volgens de Stichting Monumentenbezit, die eigenaar is van het water, veel te gevaarlijk zijn. "De gracht is geen openbaar zwemwater. Het is ook niet zo ingericht. Dieptes kunnen afwijken en op sommige stukken is het slechts een halve meter diep", zo vertelden ze eerder.

"Bovendien kunnen er scherpe voorwerpen of volledige objecten op de bodem liggen die nu niet zichtbaar zijn. Ook wordt er geen toezicht gehouden op de waterkwaliteit en kan niet worden gegarandeerd dat er geen risico's voor de gezondheid ontstaan."

Naast zwemmen is ook magneetvissen verboden. Mensen die toch zwemmen of magneetvissen in de grachten riskeren een boete.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Vandaag om 21:00.

Terugluisteren