ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Directeur De Brink na eerste week onderwijs: 'Het doet de kinderen goed' | NH Gooi
  • Thema Onderwijs
  • Zaterdag 04 september 2021 om 13:53 | bijgewerkt: zondag 05 september 2021 om 09:27 uur
  • Daan Visser

Deze week mochten de scholieren van 't Gooi terug naar hun middelbare scholen. Daarmee werden ook gelijk de meeste coronamaatregelen losgelaten. Directeur van het Larense College de Brink, Eric van 't Zelfde, blikt in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag terug op de eerste week middelbaar onderwijs. 

College de Brink
College de Brink

Na anderhalf jaar afstandsonderwijs zijn de leerlingen ontzettend blij om weer terug te zijn, merkt Van 't Zelfde. "Het is goed om de leerlingen weer terug te zien. Het enthousiasme waarmee ze hun leraren weer begroeten is fantastisch."

De leerlingen moeten in de gangen nog wel een mondkapje op, maar mogen de anderhalve meter loslaten. Leraren daarentegen moeten zich nog wel aan deze maatregel houden. "Iedereen houdt zich daar grosso modo aan."

De Brink heeft naast de overgebleven maatregelen ook ingezet op andere manieren om de veiligheid van de scholieren en medewerkers te garanderen. Zo wordt er extra geïnvesteerd in ventilatie en komen er twee nieuwe installaties op het dak. 

De angst voor coronabesmettingen blijft nog wel, maar de schade is tot nu toe beperkt gebleven op de Larense middelbare school. "Tot nu toe hebben wij twee leerlingen thuis in isolatie zitten waarbij corona is geconstateerd. Dus op onze 650 leerlingen hebben we pas twee gevallen gehad", zegt Van 't Zelfde. Maar het blijft lastig te voorspellen. "Misschien zijn het er volgende week nul, misschien veertig."

Achterstand

Eén van de angsten na anderhalf jaar les via de computer was de achterstand waarmee leerlingen te maken zouden krijgen. Daar heeft de Brink op geanticipeerd. Zo heeft het college zoals elk jaar de sociaal-emotionele achterstanden in kaart gebracht. "Als een kind bij ons naar binnen loopt is hij of zij twaalf en anderhalf jaar in isolatie zit doet gewoon iets met ieder kind. We zien dat het de kinderen niet goed heeft gedaan." 

Wat betreft leerachterstanden ziet Van 't Zelfde vooral problemen bij taal- en rekenvakken. Maar of dat volledig aan de coronamaatregelen is toe te schrijven is volgens de directeur moeilijk te zeggen. "Iedere school ervaart ieder jaar achterstanden met taal en rekenen."

700.000 euro

Alle middelbare scholen in Nederland kregen een flink bedrag van de overheid, dat de scholen naar eigen inzicht mogen uitgeven. College de Brink ontving in totaal zo'n 700.000 euro, waarmee ze de achterstanden hopen weg te werken. 

Zo is de Brink begonnen met het aannemen van nieuwe leraren vanuit het basisonderwijs die op verschillende manieren ingezet kunnen worden. Wel loopt de school aan tegen het tekort aan leraren op dit moment. "Het is gewoon lastig om personeel te vinden, zoals docenten wiskunde en Nederlands. We hebben eindelijk het geld, maar kunnen de leraren niet vinden."

Luister het hele interview terug via deze link.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren