ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise GGD prikt meer na aankondiging verplichting coronatoegangsbewijs voor horeca | NH Gooi
  • Thema Gezondheid
  • Zaterdag 18 september om 17:00
  • Daan Visser

De Gooise GGD heeft het de afgelopen dagen drukker gehad met vaccineren. Dit komt onder andere door aankondiging dat er vanaf 25 september bij bezoek aan bijvoorbeeld horeca een coronatoegangsbewijs moet worden getoond. Volgens directeur publieke gezondheid René Stumpel gaat het om tientallen prikken per dag meer, zegt hij in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

De Peiling: laat tieners zelf beslissen over vaccinatie.
De Peiling: laat tieners zelf beslissen over vaccinatie. Adobe Stock

Het gaat op dit moment om ongeveer zeventig mensen per dag die langskomen om een vaccin te halen. Een week geleden waren dat er nog ongeveer 50, waardoor je de voorzichtige conclusie kunt trekken dat er ongeveer 20 mensen per dag zich laten vaccineren vanwege de nieuwe eis. 

Het gaat vooral om jongeren die zich vanwege de verplichting nu halsoverkop laten vaccineren, ziet de GGD. "De opleving van prikken zag je eigenlijk meteen nadat het in het nieuws kwam", aldus Stumpel. 

Naast de verplichting om een coronatoegangsbewijs te tonen bij bezoek aan horeca, bioscoop en theater, speelt ook de laagdrempeligheid mee. Om de prikdrempel te verlagen, kun je inmiddels bij de GGD ook zonder afspraak binnenlopen om je te laten vaccineren.

Op dit moment is er nog één vaccinatielocatie in 't Gooi open. Maar volgens de GGD-directeur is er met dit ene prikpaviljoen nog genoeg capaciteit om iedereen die het wil te prikken. 

Vaccinatiegraad 

Ook gaat de GGD vanaf eind september de wijken zelf in met zogenoemde pop-uplocaties. het gaat om de wijken Centrum, Oost en Noord-Oost van Hilversum, Bovenmaten in Huizen, Noord en Hogewey in Weesp en de wijk Eng in Bussum. Hier wil de GGD voorlichting geven om zo de vaccinatiegraad in deze wijken omhoog te krijgen.

Op dit moment hangt de vaccinatiegraad van de Gooise gemeenten gemiddeld rond de zestig procent en stabiliseren de grafieken. Door de pop-uplocaties en de nieuwe toename hoopt de GGD deze graad op te krikken. "We verwachten dat deze voorlichting effect zal hebben." 

Ondanks het feit dat Stumpel niet ontevreden is met hoe het in 't Gooi gaat, blijft het volgens hem 'onaangenaam doorsudderen'. Elke dag zijn er volgens de GGD-voorman zo'n twintig tot dertig besmettingen. "Het wordt niet erger, maar we willen natuurlijk naar nul." 

Luister het hele interview terug via deze link.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Ferry Maat Soulshow

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren