ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Justitie verrast door vrijlating Mallorca-verdachte Lukas O., mogelijk in beroep | NH Gooi
  • Maandag 20 september 2021 om 10:34 | bijgewerkt: om 18:36 uur
  • Sjoerd Stoop

De vrijlating van Mallorca-verdachte Lukas O. zorgt voor veel verbazing aan de kant van justitie. Het voorarrest van de jonge Hilversummer - een van de hoofdverdachten van het dodelijke geweld tegen Carlo Heuvelman - werd afgelopen donderdag door de raadkamer van de rechtbank niet verlengd, omdat er onvoldoende hard bewijs tegen O. zou zijn. Justitie overweegt in beroep te gaan tegen die beslissing.

Mallorca gedenkplek Carlo Heuvelman
NOS

Hilversummer Lukas O. wordt door justitie verdacht van het medeplegen van doodslag op Carlo Heuvelman, poging tot doodslag op een ander slachtoffer en het plegen van openlijk geweld. De raadkamer van de rechtbank oordeelt dat er op basis van het huidige dossier onvoldoende bewijs is om O. voor de eerste twee feiten langer vast te houden.

Voor het plegen van openlijk geweld ligt er volgens de raadkamer wel genoeg bewijs, maar dat is geen reden om het voorarrest van O. te verlengen. 

Justitie verrast

De vrijlating van Lukas O. heeft justitie verrast. Het zegt er ook 'niet blij mee' te zijn, aldus een woordvoerder. Justitie ziet de jonge Hilversummer wel degelijk nog als één van de hoofdverdachten in de zaak. "We zijn het er daarom niet mee eens dat het voorarrest van deze verdachte niet is verlengd. Het gaat om een forse verdenking, waarvoor volgens ons ondertussen redelijk wat belastend bewijs ligt", aldus Openbaar Ministerie-woordvoerder Mary Hallebeek. 

Justitie denkt er dan ook aan om in appèl te gaan tegen de beslissing van de raadkamer. Kort gezegd: het denkt erover dat het bezwaar aan gaat tekenen om O. alsnog langer in voorarrest te plaatsen. "Dat zijn we nu aan het overwegen. De officier van justitie heeft daarover contact met onze andere officier van justitie. We hopen daar deze week meer duidelijkheid over te hebben en een beslissing te nemen."

Onderzoek gaat verder

Toch hangt het lot van Lukas O. volgens justitie niet alleen af van de beslissing van de raadkamer over zijn voorarrest. "Wij verdenken hem nog steeds en het onderzoek naar de hele zaak is nog in volle gang. Het zou goed kunnen - en dat geldt voor alle verdachten - dat er op basis van nieuw bewijsmateriaal verdenkingen worden toegevoegd. Het zou voor deze verdachte dan ook kunnen dat we straks meer bewijs tegen hem hebben voor onder meer de doodslag en de poging doodslag."

Er zitten momenteel nog vijf Hilversumse jongeren vast voor de zware mishandelingen op Mallorca van twee maanden geleden. Drie van deze vijf jongens worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman en alle vijf de jongens worden verdacht van één of twee keer poging tot doodslag. Tegen deze jongens is er voorlopig wel voldoende bewijs om ze langer vast te houden. Twee andere jongens die afgelopen week werden opgepakt werden een paar dagen later ook weer vrijgelaten: justitie verdenkt hen alleen van openlijke geweldpleging.

Justitie sluit nog altijd niet uit dat er meer aanhoudingen volgen. Van de groep Gooise jongeren die eerder door de Spaanse politie al werden aangewezen als verdachten in de zaak, is er één tot nu toe nog niet opgepakt. Het onderzoek van justitie moet uitwijzen of dat alsnog gebeurt of dat het bij deze aanhoudingen blijft. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren