ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nog altijd geen oplossing voor probleem met waterlevering Hilversumse brandkranen | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Maandag 20 september 2021 om 14:51 | bijgewerkt: om 16:06 uur
  • Sjoerd Stoop

Meer dan honderd Hilversumse brandkranen voor de brandweer leveren nog steeds te weinig water. De problemen spelen al een half jaar, maar tussentijds zijn slechts enkele kranen aangepakt. Een echte oplossing laat nog op zich wachten. Dat antwoorden burgemeester en wethouders na vragen over de bluswaterproblematiek. 

Slaapkamer vol rook door kort brandje in Hilversum
Inter Visual Studio/Jan Peter Otto

Afgelopen voorjaar bleek na onderzoek van de gemeente Hilversum en waterleidingbedrijf Vitens dat zeker honderdtwintig kranen de capaciteitsnorm van 30.000 liter water per uur niet halen. Het gaat vooral om kranen die aangesloten zijn op verouderde delen van het waterleidingnetwerk. Door de beperkte omvang komt er minder water door de kraan of met een lagere druk. 

De problemen spelen vooral in de duurdere villawijken, zo blijkt nu. De meeste capaciteitsproblemen spelen in de wijken Boomberg, Raadhuiskwartier, Villaparken en Trompenberg achter het Mediapark, waar bij elkaar opgeteld 74 brandkranen onvoldoende water leveren.

Oplossing laat op zich wachten

De gebrekkige bluswatervoorziening levert nog geen problemen op, omdat de brandweer volgens de gemeente van het probleem afweet en extra tankautospuiten stuurt als er een watertekort dreigt. Dat is wel slechts een tijdelijke oplossing, voor de langere termijn moet het probleem worden aangepakt.

Een structurele oplossing is er nog niet. De afgelopen tijd zijn er – na overleggen met de brandweer en het waterleidingbedrijf – wel een paar knelpunten aangepakt door renovaties van het waterleidingnetwerk versneld door te voeren, maar het gaat slechts om een enkele kraan.

De regionale brandweer buigt zich nu over een regionaal plan om de bluswatervoorziening weer op orde te brengen, maar makkelijk is dat niet. Pas als de brandweer haar plan klaar heeft, stapt de gemeente ook weer naar het waterleidingbedrijf om met de andere knelpunten aan de slag te gaan.

Geen tekort aan bluswater

De problemen met de gebrekkige brandkranen zorgen er niet voor dat er als er ergens brand is helemaal geen bluswater beschikbaar is, zo stelt de gemeente. Los van dat er extra tankautospuiten gestuurd kunnen worden, zijn er nog twee wagens die nog eens voor extra water kunnen zorgen. De naburige brandweerkorpsen van Bussum en Laren hebben zulke wagens met enkele duizenden liters water.

Daarnaast heeft het brandweerkorps van Huizen een groot 'watertransportsysteem' dat een uur na een brandmelding operatief kan zijn en over drie kilometer afstand water achtduizend liter water uit vijvers of kanalen kan transporteren. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren