ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversums coronaprotest werd gestopt om gewelddadig gedrag, één arrestatie | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 28 september om 16:40 | bijgewerkt: om 16:51 uur
  • Sjoerd Stoop

De demonstratie tegen de coronamaatregelen afgelopen zaterdag in Hilversum werd stilgelegd omdat demonstranten agressief, beledigend en gewelddadig werden tegen de politie en omstanders. Dat laat burgemeester Pieter Broertjes vandaag weten aan de gemeenteraad.

Aanhouding politie stock
Aanhouding politie stock Politie

Pakweg 75 demonstranten protesteerden zaterdag tegen de coronamaatregelen en 'fake news'. Dat begon op het Hilversumse mediapark, later verplaatsten de demonstranten zich naar het centrum. 

Volgens burgemeester Broertjes moest Hilversum er een paar weken geleden zelf achterkomen dat de demonstranten van plan waren om te protesteren. Dat las de gemeente op social media, er was geen contact met de demonstranten. Hilversum kreeg dat contact ook in de weken voorafgaand aan de demonstratie niet.

Agressie en geweld

Toch werd er zaterdag dus gedemonstreerd. Hilversum liet de demonstranten - onder begeleiding van de politie - hun gang gaan, maar al snel werden de aanwijzingen van de politie door de demonstranten genegeerd, zo stelt Broertjes. "De demonstratie kreeg een dusdanig karakter dat er niet alleen sprake was van ernstige vrees voor wanordelijkheden, maar er daadwerkelijk agressief, beledigend en gewelddadig gedrag werd vertoond ten opzichte van de politie en naar de omgeving", aldus de burgemeester.

Dat gebeurde toen er van de 75 demonstranten nog zo'n 30 betogers over waren. De burgemeester heeft toen besloten de demonstratie te beëindigen. Er is volgens hem één demonstrant door de politie aangehouden.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Ferry Maat Soulshow

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren