ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Strekdam Blaricum moet 'onderwaterbiotoop' worden | NH Gooi
  • Regio Blaricum
  • Vrijdag 26 november 2021 om 17:51 | bijgewerkt: dinsdag 30 november 2021 om 12:05 uur
  • Daan Visser

Na lange debatten en een nipte meerderheid is de functie voor de strekdam in het Gooimeer bij de Blaricumse sluis bepaald. Rond de strekdam gaat een onderwaterbiotoop aangelegd worden. Fractievoorzitter Hart voor Blaricum en voorstander van de nieuwe functie, Willem Pel, zegt in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag blij te zijn met deze beslissing.

Strekdam Blaricum
Uitzicht op de strekdam Google Streetview

Het nieuwe natuurgebied wordt gecreëerd door boomstammen onder water te leggen. Dat moet na verloop van tijd zorgen voor de groei van waterplanten, verbetering van paai- en opgroeigebieden voor vissen en andere onderwaterdiertjes die weer voedsel voor vogels vormen.

Om dit te realiseren moet de gemeente 120.000 euro uittrekken, voor onder anderen het uitvoeren van werkzaamheden. Daarbij komt nog eens jaarlijks 7.500 euro aan onderhoud. Volgens Pel is dat het wel nodig. "Het eerste bedrag is zogenaamde incidentele kosten. Dat betaal je maar één keer."

Daarnaast zou het natuurgebied een mooi alternatief zijn voor de bouw van bijvoorbeeld woningen of windmolenparken in het Gooimeer zijn. Iets wat Hart voor Blaricum niet ziet zitten. "Het beste wat je ertegen kan doen is om de natuur daar te versterken."

Tegenstander René Wiegel van de VVD liet in een eerdere uitzending al weten dit plan niet te zien zitten. "Het plan van de biotoop zelf vonden wij een leuk idee, maar het gaat om de uitvoering. Om nu 120.000 euro uit te geven voor een paar doden bomen in het water plus daarbovenop onderhoud van 7.500 euro per jaar vind ik nogal wat."

Vervolgstappen

Verantwoordelijk wethouder Annemarie Kennis laat in een reactie weten dat Rijkswaterstaat ook akkoord is gegaan met het ontwerp, maar dat de provincie nog groen licht moet geven. Daarna gaat gekeken worden naar de technische uitvoering, omdat het gebied vlakbij een vaargeul ligt.

Hoe lang het gaat duren voordat de provincie een beslissing maakt, is nog onduidelijk. Zelf gaat de gemeente al onderzoek doen naar welke bomen het meest geschikt zijn om te plaatsen. 

Luister het hele interview met Willem Pel terig via deze link.
Luister het hele interview met Rene Wiegel terug via deze link.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren