ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 'Elke dag zorgen' over route naar gymzaal voor Muider scholieren: school in actie | NH Gooi
  • Thema Onderwijs
  • Zaterdag 18 december 2021 om 13:00 | bijgewerkt: om 15:54 uur
  • Maurice Blaauw

Voor hun gymles moeten leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 van de Jozefschool in Muiden wekelijks een route door het drukke centrum afleggen. Ouders en leraren vinden die route gevaarlijk, maken zich zorgen en willen een oplossing. Inmiddels is er een petitie om aandacht te vragen voor deze situatie. 

NH Nieuws

Sinds de oude gymzaal 'Het Anker' in Muiden is gesloopt, gymmen de leerlingen van de Jozefschool op een nieuwe locatie: de gymzaal van de P.C. Hooftschool. Om die gymzaal te bereiken, moeten de leerlingen een afstand van 600 meter door het centrum van Muiden afleggen. Zij lopen hierbij over smalle wegen zonder stoep waar bovendien veel gemotoriseerd verkeer gebruik van maakt.

En dan moeten de kinderen ook nog een sluis oversteken. In de zomer, wanneer de sluis vaak wordt geopend , stroopt het verkeer langs de wandelroute naar de gymzaal op. "Hier ontstaan dan echt gevaarlijke situaties", aldus gymleraar Cees Schep. Volgens hem is het dan ook belangrijk dat kinderen van de school een veilige route afleggen om te kunnen sporten. 

Nieuwe gymzaal

Er liggen weliswaar plannen op tafel om een nieuwe gymzaal te bouwen, maar dat plan zouden geen oplossing zijn. De nieuwe gymzaal ligt namelijk op 1,4 kilometer van de school, dus 800 meter verder dan de huidige 'gymoplossing'. "De route blijft hetzelfde alleen dan twee keer zo ver", klaagt directrice Marieke van de Weijer. 

"Wanneer het regent gaan de lessen op het plein niet door"
Marieke van de Weijer - directrice

Volgens de wet mag een sportlocatie van een school 1,5 kilometer van de school vandaan liggen. De reistijd gaat hierbij af van de lestijden, zo vertelt Schep. "Per gymles kost dit bijna een uur: de leerlingen moeten namelijk een half uur heen en terug lopen, los van de twee uur gymtijd."

Jonge kinderen

Vanwege de gevaarlijke omstandigheden op de route naar de gymzaal, heeft de school besloten dat de jongste scholieren - groep één tot en met vier- niet naar de gymzaal toe mogen. Zij volgen op een plein naast de school  gymles. Maar ook dat brengt problemen met zich mee.

"Wanneer het regent gaan de lessen op het plein niet door", aldus Van de Weijer. Wel is de school bezig met een mooi alternatief. "Voor deze kinderen komt een tijdelijke oplossing vlak bij de school, in de vorm van een tent."

Oplossing

Voor de gymlessen van groep drie en vier is de tent wel te klein en dus hebben ook zij baat bij een goede sportlocatie. De enige en echte oplossing zou dan ook een gymzaal dichter bij de school zijn, benadrukt Van de Weijer.

"Dit kan op de plek waar nu de tijdelijke gymtent komt te staan. Een andere plek is ook goed, zolang de kinderen via een veilige route bij de zaal kunnen komen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Goot op de radio

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren