ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent KNRM Huizen in 2021 108 keer in actie gekomen, wel schipperen door coronamaatregelen | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Dinsdag 11 januari om 16:00 | bijgewerkt: om 17:26 uur
  • Daan Visser

De KNRM Huizen is in 2021 108 keer uitgevaren om hulp te bieden aan mensen in hun gebied van de randmeren. Daarmee hebben ze ruim 200 personen veilig aan wal gebracht. Vorig jaar is het wel continu schipperen geweest tussen de coronamaatregelen en de reddingsacties. 

KNRM Huizen Vier jonge zeilers te water na omslaan lelievlet - Ferry Mol
KNRM Huizen Vier jonge zeilers te water na omslaan lelievlet - Ferry Mol

Het was voor de vrijwilligers van de post Huizen een relatief rustiger jaar dan 2020. Wel maakten de coronamaatregelen de werkzaamheden voor de 25 leden een stuk moeilijker. "Je moet bij alles meer nadenken", zegt KNRM-lid Mark van den Brink.

Roosters

Hij vervolgt: "Als je bijvoorbeeld met acht man gaat oefenen en er blijkt er één corona te hebben, moeten ze allemaal in quarantaine. Met als gevolg dat we een tekort aan mensen hebben om onze roosters te vullen. Zulke dingen maken 2021 toch een moeilijk jaar."

Naast deze dilemma's zijn het ook de praktische maatregelen die het werk lastig maken. "Zo moeten we bij alles van tevoren een zelftest doen, bedekken we onze microfoontjes met een laag rubber en ontsmetten we na iedere rit onze boot", legt Van den Brink uit.

Bij iedere situatie wordt er wel nagedacht of de maatregelen de reddingsacties zelf niet in de weg zitten. "Als wij door de mondkapjes die wij dragen moeilijk kunnen communiceren tijdens een reddingsactie gaan, dan gaan ze af."

Reddingsacties

Hoewel het rustiger was dan in 2020 hebben er wel degelijk noemenswaardige reddingsacties plaatsgevonden. Zo noemt Van den Brink de gezamenlijke redding van Blaricum en Huizen van vier kinderen van een omgeslagen lelievlet van de scouting. "Ik was daar zelf bij en dat is toch wel een moment dat mij bij is gebleven."

KNRM Huizen Jacht gezonken voor Huizen - Jantine Meijer
KNRM Huizen Jacht gezonken voor Huizen - Jantine Meijer

Een andere actie - waar Van den Brink niet bij was - was de redding van twee vakantiegangers van hun half gezonken jacht voor de kust van Huizen. "Je ziet toch een hele vakantie verloren gaan."

Van de 108 inzetten vorig jaar zijn de meeste veroorzaakt door motorstoringen, gevolgd door navigatiefouten. Denk aan in een ondiep deel varen waardoor de boot vast komt te zitten op de bodem. "Vaak komt dit door een gebrek aan gebiedskennis of doordat mensen nog niet veel ervaring met varen hebben." Dit laatste zien zowel de KNRM Huizen als Blaricum steeds vaker, omdat tijdens de coronacrisis veel mensen een boot hebben gekocht. 

Moderniseren

Waar KNRM Blaricum dit jaar een nieuwe reddingsboot krijgt en werkt aan een gemoderniseerde uitvalsbasis heeft de KNRM Huizen zulke moderniseringen niet in het verschiet. "Ons kwartier heeft dat niet nodig en onze boot is zeker tot 2030 niet aan vervanging toe."

Wel hoopt Van den Brink dat er dit jaar meer donateurs en vrijwilligers zich bij de post in Huizen melden. "We zitten krap in het rooster en de prijzen van brandstof zijn omhoog geschoten."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? De bijeenkomst van 27 november gaat niet door, maar meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren