ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Kopers van betaalbare Weesper huizen moeten er straks zelf gaan wonen | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Wonen
  • Dinsdag 22 februari 2022 om 14:40 | bijgewerkt: om 14:41 uur
  • Sjoerd Stoop

Kopers van betaalbare Weesper huizen moeten er straks echt zelf gaan wonen. Dat moet er voor gaan zorgen dat het voor woningzoekenden makkelijker wordt om een huis te kopen, omdat ze niet meer te hoeven concurreren met huisjesmelkers en andere speculanten op de woningmarkt. 

Weesp stock
Adobe Stock

Weesp probeert al langer wat te doen aan het opkopen van goedkopere huizen door huisjesmelkers en beleggers. De gemeente merkt dat betaalbare huizen voor starters worden opgekocht om vervolgens - vaak voor hogere bedragen - weer verhuurd te worden.

Voor een deel van de nieuwbouwwoningen geldt al een zelfbewoningsplicht, maar voor bestaande huizen was het vaak lastiger om deze te beschermen tegen opkopers. 

Huizen tot half miljoen beschermd

De opkoopbescherming gaat straks gelden voor alle huizen tot 512.000 euro. Kopers van zo'n huis moeten er dan voor vier jaar zelf gaan wonen. 

Met deze regel worden meer huizen beschermd dan gebruikelijk. Veel andere gemeenten hanteren een grens van 355.000 euro, maar dat haalt voor Weesp niet heel veel uit omdat er niet veel huizen in die prijsklasse zijn. Door de lat hoger te leggen blijven meer huizen uit handen van huisjesmelkers en hebben starters en mensen met een middeninkomen meer kans om het huis dat ze willen te bemachtigen. 

Hulp van Amsterdam

Weesp was al langer bezig met zo'n bescherming van de huizenmarkt, maar lift nu mee met Amsterdam. Voor de hoofdstad geldt deze bescherming vanaf 1 april van dit jaar. Weesp fuseert volgende maand met Amsterdam. De regels voor de huizenmarkt zijn in de twee steden vanaf 1 januari volgend jaar gelijk. 

Weesp is niet de eerste gemeente met zo'n bescherming voor huizen. Zo heeft ook Hilversum een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen en wordt ook daar gekeken naar een opkoopbescherming voor bestaande woningen. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren