ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse basisschool haalt vluchtelingen op uit Oekraïne | NH Gooi
  • Thema Onderwijs
  • Zaterdag 12 maart 2022 om 22:00
  • Anouk Jongeneel

Koen van Praag, directeur van de Hilversumse Basisschool De Wilgetoren, besloot dinsdag om met een touringcar vluchtelingen op te halen. Kinderen van de school en hun ouders deden er vervolgens alles aan om zo snel mogelijk spullen in te zamelen die mee konden voor de mensen in Oekraïne. 

Bassischool de Wilgentoren haalt vluchtelinge op
De Wilgetoren

Jan Bodaar was een van de vrijwilligers die meeging. "Via een wielrengroepje kwam ik bij dit initiatief terecht", vertelt hij. "Koen van Praag had dinsdag een ruw plan en woensdagnacht vertrokken we naar Oekraïne om 30 vluchtelingen op te halen. We gingen met negen man, een touringcar en een materiaalwagen die kant op." Dat afscheid vond Bodaar heel bijzonder. "Ouders van de Wilgetoren stonden ons midden in de nacht uit te zwaaien. Waar maak je dat mee?" 

De aankomst bij de Poolse grens met Oekraïne heeft veel indruk gemaakt op Bodaar. "Het is de grens naar een land in oorlog, dat is altijd naar. Je hebt je wel voorbereid, maar het is net anders natuurlijk." Ze kwamen in een grote hal terecht waar mensen op veldbedden lagen. "Je ziet wat er gebeurt met mensen als ze werkelijk ontheemd zijn."

Volle bus

Er was ook contact gelegd met mensen in Oekraïne die een groep van 30 mensen bij elkaar zou brengen die mee konden naar Nederland. Eenmaal daar aangekomen moest het plan wel worden bijgesteld, omdat van die groep maar zestien mensen mee konden. Uiteindelijk konden ze de bus toch vullen met mensen die mee konden naar Nederland, want ze wilden de ruimte wel benutten. "We hebben met kartonnen met Hollandia Amsterdam eronder door die hal lopen." En ze kregen de bus vol. 

Aanvankelijk doken de vrijwilligers niet bovenop hun passagiers en lieten ze zich hun gang gaan in de bus. Bodaar merkte dat na een paar uur mensen al iets meer begonnen te praten en er meer ontspanning was. Hij vertelt dat er ook grappige situaties ontstonden, bijvoorbeeld toen er voor de hele bus hamburger en friet gehaald werd. "De mensen achter de balie schrokken zich rot."

"Dan zie je even dat het meisje weer een meisje is"
Jan Bodaar - Haalde vluchtelingen op met de Wilgetoren

Ook had hij een bijzonder moment met een meisje dat zonder haar ouders gevlucht is. "Ze had een poes bij zich en ik liet op mijn telefoon een foto zien van mijn kat thuis. Dan zie je even weer dat het meisje een meisje is, in plaats van in de oorlog."

Gisteravond laat kwamen ze weer terug in Hilversum en werden de vluchtelingen na een 20 uur durende busreis opgevangen in een hotel. Bodaar is blij dat de mensen daar een beetje rust krijgen. Hij is onder de indruk van de inzet die iedereen toont. "Ouders van de school hebben echt de schouders eronder gezet."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
  • Scherp de Zeis | Vandaag om 21:00.
  • Bruisend Nederpop, met Hylke Steggerda.
Net gemist?

All Inclusive

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren