ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Oekraïense lekkernijen op Blaricumse bevrijdingsdag: 'We willen iets terugdoen' | NH Gooi

Op de bekende locatie van het Oranjeweitje wordt Bevrijdingsdag na twee jaar weer goed gevierd in Blaricum. Maar tussen het oranje en rood-wit-blauwe geweld valt ook de tweekleur van Oekraïne op. Daar delen vluchtelingen zelfgebakken lekkernijen uit om zo hun dankbaarheid te uiten aan de buurtbewoners. 

Margaryta uit Oekraïne op Bevrijdingsdag Blaricum
Margaryta met haar kinderen Vadim en Kiril op Bevrijdingsdag Blaricum Daan Visser

Eén van de Oekraïners die heeft meegebakken is de 32-jarige Margaryta. Samen met haar twee kinderen, Kiril van 13 en Vadim van 10, is ze vanuit de grote stad Mykolaiv in het kleine Eemnes terecht gekomen. "We zijn erg dankbaar voor de mensen en hoe we zijn opgevangen", vertelt ze terwijl ze een Indische saté aan het eten is. Met hun bakwerk willen ze iets terugdoen voor de bewoners in de omgeving.

Gisteren Waren de dames die druk bezig zijn in de kraam ook aanwezig bij de dodenherdenking in Blaricum. "Dat was erg emotioneel", zegt Margaryta. Met de oorlog die woedt in haar thuisland is het nog een beetje raar om een dodenherdenking en bevrijdingsdag mee te maken in Nederland. "Maar we vieren zeker mee."

Mede-organisator Mona Deuning van de Blaricumse Oranjevereniging komt net van het podium af als ze vertelt dat de Oekraïners zelf graag iets terug wilde doen. "Ze kwamen uit zichzelf op ons af om dit te organiseren." Vanuit de vereniging krijgen ze een lunch.

"Bij de dodenherdenking waren ze erg verdrietig, maar nu is de sfeer erg vrolijk. En zoals het er nu uitziet doen de hapjes het goed", zegt Deuning terwijl ze naar de lange rij bij de kraam wijst.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren