ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gespreksproject met Hilversummers over lockdownervaring: 'We zijn allemaal mensen' | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Het weer
  • Dinsdag 17 mei 2022 om 15:22 | bijgewerkt: om 17:41 uur
  • Daan Visser

Na twee jaar coronacrisis met lockdowns en bubbels is het leven in Hilversum weer op gang gekomen. Om van elkaar te horen wat Hilversummers in deze tijd geleerd hebben is het burgerinitiatief 'Corona, uit de Bubbel' opgezet en dat leverde bijzondere inzichten op. Woensdagavond wordt het project bij Klooster Casella aan de Soestdijkerstraatweg afgesloten.

Eenzaamheid stock
Adobe Stock

Op meerdere plekken in de mediastad kwamen zes tot tien Hilversummers samen om gesprekken te voeren over hun ervaringen tijdens de coronacrisis. Arjette Kuipers stond aan het roer van meerdere van deze gesprekken en vertelde ook haar eigen verhaal. "Ik heb bijvoorbeeld verteld dat ik corona heb gekregen en dat ik heb geleerd dat ik een mens ben en dat je niet alles hoeft te kunnen." 

Volgens Kuipers is dat de gemene deler van de gesprekken. "We zijn allemaal mensen en we hoeven ons niet te schamen om hulp te vragen. Hopelijk hoeven we voortaan geen lockdown te hebben om dit te realiseren." 

Eduard

Eén van de deelnemers van de gesprekken is Eduard Metz. Hij had het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren. Maart vorig jaar is zijn huis meerdere malen bekogeld met eieren door een aantal hangjongeren. Ook ervaarde hij overlast van zijn buurman en zat hij overspannen thuis. "Het is heel lastig, want in een lockdown zit je thuis en je wordt de hele tijd geconfronteerd met deze overlast."

Eduard zegt veel te hebben gehad aan deze gesprekken. "Iedere situatie is anders, maar ik ben blij dat ik over de lockdown heb kunnen praten." Zo zegt de Hilversummer dat het hem heeft geholpen de draad weer op te pakken na de crisis en deze periode achter zich te laten. Als je met niemand praat krop je het op en dat is ook niet goed. Het was een mooi project en de medewerkers hebben het goed begeleid."

Riek

Ook Riek Pel deed mee aan de gesprekken. Zij vertelde in deze gespreksrondes dat ze tijdens de crisis tot de realisatie dat ze als 92-jarige niet de hele tijd voor zichzelf hoefde te zorgen en niet eenzaam wilde zijn. Daarom besloot ze naar verzorgingshuis te verhuizen. 

"Ik heb 70 jaar in Hilversum Noord aan de Erfgooiersstraat gewoond. Twee jaar geleden ben ik ook bezig geweest met zoeken naar een nieuwe woning, maar toen was ik nog te geëmotioneerd om na 70 jaar weg te gaan", vertelt ze. "Maar tijdens de crisis kwam er geen visite meer en gingen er veel mensen dood."

Toen besloot ze de knoop door te hakken en op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Met resultaat want twee weken geleden kwam ze op een steenworp afstand van haar oude huis bij verzorgingshuis Lopes Dias terecht. "Ik ben een gezegend mens, ik zit op mijn gemak en kon al mijn meubels meenemen", legt Riek uit. "Beneden zitten ze vaak aan de koffie en dan ga ik er gewoon bijzitten en stel ik mij voor." Daarbij komt ook dat Riek vanuit haar woning precies uitkijkt op de woning van haar dochter en kleindochter. "We kunnen gewoon naar elkaar zwaaien."

Maar het is nog lang niet zo dat Riek nu alle taken uit handen geeft. "Ik kan nog steeds zelf boodschappen doen en koken bijvoorbeeld, maar als ik geen zin heb hoeft dat niet." 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren