ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise buren vaker met elkaar over hoop: aantal burenruzies weer toegenomen | NH Gooi
  • Dinsdag 24 mei 2022 om 07:03 | bijgewerkt: om 13:01 uur
  • Sjoerd Stoop

Gooise buren hebben het afgelopen jaar een stuk vaker met elkaar aan de stok gehad. Lag het aantal burenruzies sinds het begin van de coronacrisis al op recordhoogte, afgelopen jaar steeg het aantal vetes nog een stukje verder. En dat lijkt ook meer niet te stoppen. Dat stellen de buurtbemiddelaars van Versa Welzijn. Ze kregen het afgelopen jaar meer meldingen van burenoverlast.

Burenruzie
Adobe Stock

Het aantal burenruzies in 't Gooi steeg vooral twee jaar geleden explosief, met zo'n 31 procent. Vanaf het moment dat de coronacrisis losbarstte en veel mensen door de maandenlange lockdowns veel thuiszaten, waren er meer ergernissen en ruzies tussen buren. De Gooise buurtbemiddelaars - die juist proberen de ruzies weer op te lossen - moesten veel vaker aan de bak.

De voornaamste meldingen gingen over geluidsoverlast, dat vooral te wijten was aan het feit dat heel veel mensen hun huis gingen opruimen of gingen klussen. Ook luide en spelende kinderen waren een doorn in het oog. 

Nog meer klachten

Hoewel de coronacrisis al een tijdje achter de rug lijkt, nam het aantal burenruzies het afgelopen jaar weer verder toe en steeg het aantal meldingen met nog eens 8,5 procent. "En dan kijken we nog niet eens naar dit jaar tot nu toe. Het aantal klachten stijgt verder en ligt nu alweer een vijfde hoger dan vorig jaar. Het is dus een serieus probleem", zegt Caroline Eshuis van Versa Welzijn.

De voornaamste klachten in het afgelopen jaar gingen weer over geluidsoverlast, maar ook over pesterijen en de tuinafscheiding. 

De toename komt volgens Eshuis doordat er wel degelijk meer ruzies zijn tussen buren, maar ook doordat kwesties vaker gemeld worden. "We promoten heel erg dat we er zijn en dat je het ons moet laten weten als je problemen met je buren hebt en dat we het samen kunnen oplossen. We roepen mensen ook op dat te blijven doen, want zulke ruzies zijn in de meeste gevallen met een goede aanpak echt op te lossen."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren