ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Noodpompen in Muiden blijven nog even aan, ondanks de regenbuien | NH Gooi
  • Donderdag 18 augustus 2022 om 12:46 | bijgewerkt: om 13:24 uur
  • Daan Visser

De noodpompen bij het Muiderslot blijven ondanks de regenbuien van woensdag aan. Dat laat een woordvoerder van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht weten. Deze enorme apparaten pompen zoet water vanuit het Markermeer de Vecht op, om zo de droogte het hoofd te bieden.

Noodpompen bij Muiderslot in verband met droogte
Noodpompen bij Muiderslot Daan Visser

De noodpompen zijn dinsdag aangezet om schade aan Gooise natuur- en landbouwgebieden te voorkomen. Vanwege de droogte staat het Markermeer lager dan normaal, komt er minder zoet water en veel meer zout en nutriëntenrijk water via de Vecht deze gebieden in.

Het zoute water is slecht voor de landbouw in 't Gooi. Het veroorzaakt namelijk verzilting op de polders. Het nutriëntenrijke water zorgt ervoor dat algen sneller gaan groeien op Gooise natuurgebieden als het Naardermeer, de Spiegelglas en de Ankeveense Plassen. Het tekort aan zoet water is ook niet goed voor de flora en fauna van het gebied.

Regenbuien

De noodpompen moeten dus een handje helpen om dit te voorkomen en staan aan totdat de droogte voorbij is. Maar de dag nadat de pompen aan werden gezet, begon het te regenen. Het Waterschap laat weten dat, ondanks deze buien, het nog nodig is om de pompen aan te laten staan.

"Het waren vooral plaatselijke buien. Deze zijn bij lange na niet genoeg om een einde te maken aan de droge periode", legt de woordvoerder van het Waterschap uit. "Als wij nu ook naar de weersverwachtingen kijken, zien wij weer een periode met veel droogte aankomen." De pompen lijken dus nog voor langere tijd aan te blijven staan.

Bekijk hieronder de reportage over de noodpompen die voor het eerst aan worden gezet.

NH Nieuws

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren