ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse Philipscomplex wordt klaargemaakt voor opvang 500 vluchtelingen | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Maandag 26 september om 11:02 | bijgewerkt: om 11:33 uur
  • Ingmar Meijer

Het al jaren leegstaande Hilversumse Philipscomplex wordt klaargemaakt voor de opvang van 500 Oekraïense vluchtelingen. Het gerucht deed al langer de ronde, nu geeft de gemeente duidelijkheid. Vanaf 2023 is één van de gebouwen op het terrein aan de Anton Philipsweg voor maximaal drie jaar de opvanglocatie.

Philipsterrein in Hilversum aan de Anton Philipsweg
Philipsterrein in Hilversum aan de Anton Philipsweg NH Nieuws / Ingmar Meijer

Een kleine twee maanden terug zoemde het bericht van de opvang van 500 vluchtelingen al rond in de omgeving van het Philipscomplex.

Vanwege de ontstane onrust in de buurt probeerde de gemeente de boel al snel te sussen. Buurtbewoners kregen een brief dat de gemeente wel onderzoek deed naar de geschiktheid van de locatie voor vluchtelingenopvang. Daarbij werd opgemerkt dat het aantal van 500 vluchtelingen een gerucht was. De komst van tientallen of zelfs honderden vluchtelingen was absoluut niet uitgesloten, was te lezen. 

Wel vijfhonderd vluchtelingen

Maar het aantal van 500 blijkt wel waarheid te zijn, nu het onderzoek heeft uitgewezen dat één van de gebouwen prima kan fungeren als tijdelijke opvanglocatie. Vanaf het begin van het nieuwe jaar zou de gemeente dit gebouw in gebruik kunnen nemen.

De rekening hiervoor wordt betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat al akkoord is met deze locatie. Met deze nieuwe opvangplek - Hilversum vangt al sinds maart Oekraïense vluchtelingen op in het oude VARA-complex aan de Heuvellaan - heeft de gemeente een tweede grote opvanglocatie. Daarmee geeft Hilversum gehoor aan het verzoek van het kabinet om meer vluchtelingen onderdak te bieden.

Meer opvang

En hier lijkt het niet bij te blijven, want Hilversum heeft ook het pand van Silverpoint op het oog. Het markante pand op de hoek van de Schapenkamp en de Stationsstraat was lang het onderkomen van Media Monks, maar er zijn plannen voor om er woningen in te realiseren. Dat betekent sloop en nieuwbouw, maar dit duurt zeker nog zo'n vier jaar.

Dat betekent dat er tijd en ruimte is om in Silverpoint eveneens oorlogsvluchtelingen te kunnen opvang. Het onderzoek naar geschiktheid loopt nu. Omwonenden zijn eind vorige week op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen. 

Arenapark

Op het Arenapark is de gemeente ook al bezig. Het voormalige gebouw van de Rabobank aan de Thebe wordt verbouwd, zodat honderden vluchtelingen uit Oekraïne daar straks maximaal vijf jaar kunnen verblijven. De gemeente maakt deze plek nu klaar, omdat de opvang aan de Heuvellaan waar nu zo'n 350 vluchtelingen zitten aan het eind van het jaar dicht gaat. 

Tot slot nog even terug naar het Philipscomplex. Hilversum houdt morgen een bewonersbijeenkomst om de buurt bij te praten en bewoners de gelegenheid te geven om vragen te stellen over de opvang. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren