ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise schapen bijna weer op het droge: "De schaapskooi was echt een bouwval" | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Thema Het weer
  • Woensdag 09 november 2022 om 14:49
  • Mark Arents

Het is al zes maanden geleden dat storm Eunice de schaapskooi in Laren voor een deel omverblies, maar de herstelwerkzaamheden zijn nu in volle gang. Dat betekent dat de Gooise kudde precies op tijd warm en droog zit tijdens de wintermaanden. "Ik ben heel blij als het weer dicht en veilig is", aldus schaapsherder Rozenn le Buhan van het Goois Natuurreservaat (GNR).

Schapen Gooise Heide
NH Nieuws

Schaapsherder Rozenn kan de dag van de storm nog zo voor de geest halen. "Ik was eigenlijk net naar huis aan het rijden en toen ik werd gebeld door de stagiairs. Op een gegeven moment hoorde ik alleen nog gebrul en paniek." De achtergevel van de stal, voornamelijk kozijnen en glas, was door de harde wind naar beneden gekomen.

Niet veel later stond Rozenn zelf in de stal en bleek dat er gelukkig geen schapen gewond waren. "Er stond gelukkig een hooiruif waar alles was opgeklapt, dus gelukkig geen schapen gewond."

Bekijk hieronder naar de schade die de storm heeft aangericht.

NH Nieuws

De reden dat de herstelwerkzaamheden zo lang op zich lieten wachten is de afhandeling met de verzekering. "We hadden nog meer schadegevallen op andere plekken door de storm", legt Marcel Strijland van het GNR. "Voor alles is uitgewerkt met offertes en het vinden van aannemers, dat duurt gewoon even."

Rozenn kan iedereen echter geruststellen: de trage afhandeling heeft geen effect gehad op de schade. "We merkten eigenlijk niks aan de schapen." Sterker nog, in de nacht na de storm werden gewoon lammetjes geboren."

De maanden zonder geheel dak boven het hoofd waren alleen niet altijd prettig. "Zeker niet toen het sneeuwde."

"15 december is wel echt de deadline, dan willen we echt naar binnen"
Rozenn le Buhan - Schaapsherder Goois Natuurreservaat

De schaapskooi krijgt aan de achterkant ook een nieuwe look. De stenen stal wordt daar betimmerd met houten planken. "Nu we toch bezig zijn wilden we iets hebben dat beter past binnen het landschap", legt Marcel Strijland uit. Uiteindelijk hoopt het GNR de hele schuur in een nieuw jasje te steken. "We kijken ook nog of het mogelijk is om zonnencellen op het dak te plaatsen."

Schaapjes op het droge

De werkzaamheden kennen wel enige haast, want de schapen moeten over niet al te lange tijd weer naar binnen. "15 december is wel echt de deadline, dan willen we echt naar binnen. Begin februari is de lammertijd en daarvoor willen we echt al lekker een beetje bijvoeren. Dus een klein maandje en dan zijn we terug."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren