ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vandaag 450 jaar geleden: 'gruwelijke burgermoord' na Bloedbad van Naarden | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Donderdag 01 december 2022 om 07:38 | bijgewerkt: om 08:11 uur
  • Mark Arents

Vandaag 450 jaar geleden, op 1 december 1572, veranderde de stad Naarden in een heus bloedbad. Nadat de stad de zomer daarvoor de opstand van de Geuzen tegen de Spaanse koning deels had gesteund, moest het volk volgens de overheerser boeten. "Zo verwoestte één dag die zo oude stad", leest Henk Michielse voor uit een ooggetuigenverslag.

Beeldbewerking Grote Kerk Naarden Rampjaar 1572
Beeldbewerking van Grote Kerk van Naarden in stijl van het rampjaar 1572 NH Nieuws

Al probeerden de Naarders van toen de Spanjaarden ervan te overtuigen dat ze 'koningsgezind' waren, het lot van de stad was door die ene keuze in de zomer al bepaald. De slachtpartij begint in het toenmalig stadhuis waar vierhonderd man bijeen was om met het Spaanse leger om tafel te gaan.

Dat was echter nog niet genoeg. "Toen die eerste moordpartij voorbij was, trokken de soldaten de stad in. Alles wat van het mannelijk geslacht was werd uitgemoord", vertelt historicus Henk Michielse. 

Benieuwd naar dit stukje geschiedenis? Bekijk onderstaande video.

NH Nieuws

Ook vandaag wordt er weer stilgestaan bij deze wrede geschiedenis. In de Grote Kerk van Naarden, die er overigens ook al stond in 1572, wordt een lezing gehouden.

Daarnaast wordt er vanmiddag een krans gelegd door de burgemeester op de plek waar het bloedbad 450 jaar geleden begon.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren