Laatste Kunstcafé van dit seizoen

Huizen - Het is het laatste Kunstcafé van het seizoen, maar dat wil niet zeggen dat de Stichting Kunst & Cultuur Huizen in de komende maanden geen programma’s organiseert in De Boerderij. De Stichting zit vol met plannen, waarover later meer. De editie van woensdagavond 25 april biedt prachtige klassieke muziek, een indrukwekkende lezing over het sultanaat Oman en ontmoeting met de kunstschilder die de hoofdprijs beschikbaar stelde voor de winnaar van de Gedichtenvertaalwedstrijd tijdens de Poëzie Avond in januari jl.

Pamoja is een nieuw, uniek ensemble bestaande uit jonge, getalenteerde musici: dwarsfluitiste Annemieke Hereijgers uit Akmere en harpiste Marleen de Bakker uit Hilversum. Pamoja treedt op als duo en incidenteel als trio met altviool. De musici hebben lessen en masterclasses gevolgd bij onder andere Erika Waardenburg, Marieke Schneeman, Vincent Cortvrint, Mikhail Zemtsov , Gwyneth Wentink, Daniel Bard en Marjolein Dispa.

Pamoja is een avontuurlijk ensemble, dat zich richt op verschillende muziekstijlen; van J. S. Bach tot de hedendaagse componist T. Takemitsu. Het ensemble wordt geroemd om het mooie samenspel en heeft de prijs gewonnen voor het beste ensemble van het Utrechts Conservatorium. Het duo (en trio) treedt veelvuldig op in diverse muziekpodia in Nederland.
Tijdens kunstcafé zullen zij onder andere werken van Bach (sonate in G) Sibinga (Dialogues), Badings (Cavatina), De Falla (uit siete canciones populares) en Piazzolla (l’histoire du tango).
Oman ontdekken

Cor Montagne, oud-curator Museon Den Haag afdeling geologie, en Frans Bianchi reizen gezamenlijk al zo’n dertig jaar veelal door Europa. Vanaf 2009 reizen zij beiden zeer frequent door Oman gelegen op het Arabisch schiereiland en grenzend aan de Golf van Oman (deel van de Indische Oceaan). Oman ontdekken betekent op avontuur gaan in een land 8x groter dan Nederland. De kustlijn meet circa 3.500 km en strekt zich nagenoeg uit vanaf de Straat van Hormuz in het Noorden (de zeestraat tussen de Perzische Golf en golf van Oman) tot aan Jemen in het Zuiden. Gebergten met toppen tot ruim 3000 meter, fraaie wadi’s en canyons, woestijnen en talrijke dadel- en bananenplantages. Een land met een rijke cultuur, vele kastelen en archeologische locaties die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan genoteerd.

Schilderend schipperskind
Gerrit van de Leemkule laat in het kunstcafé wat werk van zichzelf zien en is een zeer productieve kunstschilder. Als kind was hij al bezig met tekenen en schilderen. Hij is een onvervalst schipperskind, geboren op een klipper, een binnenvaartschip uit vroeger tijden. De jonge Gerrit wilde graag naar de Famous Artist School, maar dat was voor zijn ouders te begrotelijk. Toen Gerrit een kunstprijs won was dat een aanmoediging om door te gaan, maar wel naast een reguliere baan. Evenals zijn vader kwam hij op een sleepboot terecht. Inmiddels had hij zich met veel plezier aangesloten bij de actieve Amsterdamse kunstwereld. In 1980 verhuisde Gerrit met zijn gezin naar Almere waar hij zich inzette voor het opzetten van een kunstmarkt. In Huizen werd hij gevraagd om schilderstukjes te maken in de Huizer botters. Op dit moment exposeert hij in deze regio op drie plekken tegelijk: De Hilt in Eemnes, senioren zorginstelling Amaris in Laren en De Zandvliet in Bussum. Zijn specialiteit is het maken van maritieme schilderijen en landschappen.

Het Kunstcafé wordt gehouden in theater De Boerderij en is gratis toegankelijk. Wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.