Kunstcafé Huizen

Huizen - Het maandelijkse Kunstcafé van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen brengt op woensdagavond 24 april weer een gevarieerd programma van muziek, fotokunst en antieke kermiscultuur. Vanaf 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) kan men daarvoor terecht in theater De Boerderij aan de Hellingstraat, toegang in principe gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd in de kosten van de avond.

Gastpresentator is Bonnie Okkema. Zij zal de inleiders en musici introduceren. Bonnie Okkema is freelance verslaggever - voor onder andere de Huizer Courant - en schrijver van het boek Trees krijgt een Canadees (Walburgpers 2012). Ze deed onderzoek naar de dolle dwaze zomer van 1945 en de tijd daarna toen duizenden meisjes zwanger bleken te zijn van een geallieerde soldaat. Het merendeel van de naar schatting negenduizend bevrijdingskinderen is nog altijd op zoek naar hun Canadese, Amerikaanse, Engelse of Poolse roots. Ze worden daarin gehinderd door de autoriteiten, die willen waken voor de privacy van de vader. Okkema's project moet leiden tot erkenning van het verborgen leed van de bevrijdingskinderen. Met VanOschFilms maakte ze voor Omroep Max de bijbehorende documentaire bevrijdingskinderen. De gelijknamige expositie, die 'reist' langs bibliotheken en musea, is binnenkort te zien in Canada.

Zusjes Pondman
Het zogenoemde afsluitende miniconcert komt voor rekening van de Zusjes Pondman, ofwel Lonne en Liza. De muzikale Familie Pondman kreeg in 2009 televisiebekendheid in onder meer De Wereld Draait Door. Inmiddels zijn de twee zusjes na het behalen van het gymnasiumdiploma ook cum laude afgestudeerd aan het conservatorium. Behalve dat zij samen een duo vormen met cello, viool, ukelele en zang maken ze ook deel uit van de grotere groep onder de naam The Family Pondman. Ze zijn klassiek opgeleid, maar blinken ook uit met de close harmony groep van het gezin. Op YouTube is van hen een prachtige opname te beluisteren van I’ll be seeing you. Het werkgebied van de beide zusjes is breed en wordt gevormd door huisconcerten, intieme diners, uitvaarten, galarieopeningen en bruiloften. Ook hun repertoire is breed, van Bach tot Beatles.

Fotokunst
Tot 1 juni zijn de unieke foto’s van Frits van Swoll nog te zien in het Grafisch Atelier Hilversum aan de Noorderweg 96B. Van Swoll is een kunstzinnige fotograaf met een geweldige staat van dienst, vooral in de wereld van de meest beroemde musici die de jazzmuziek heeft voortgebracht. De foto’s komen uit de periode die tegenwoordig wordt aangeduid als de traditionele jazz. Hij komt erover vertellen in het Kunstcafe’. Van Swolls foto’s sierden talloze platenhoezen van o.m. Thelonius Monk, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Oscar Peterson en onze eigen Rita Reys. Maar daar bleef het niet bij. Hij maakte ook platenhoezen voor niet-jazzmusici, zoals Boudewijn de Groot, de Golden Earring en Simon Carmiggelt. Het werk van Frits van Swoll wordt in brede kring hoog geprezen om zijn kunstzinnige kwaliteit. ‘My Jazz Moments’ heet een prachtig boek dat uit zijn rijke oeuvre is verschenen. Zijn laatste fotoboek kreeg de titel ‘Vinyl in Stills’. Tijdens het Kunstcafé zal Frits van Swoll dat boek meebrengen. Ook heeft hij speciaal vervaardigde handgemaakte afdrukken van een aantal van zijn foto’s, die te koop zijn.

Zweefmolen
Dave Bakker komt in het Kunstcafé vertellen over zijn bijzondere aankoop, namelijk een 70 jaar oude zweefmolen, ooit gebouwd in Frankrijk. Hij staat er mee op festivals, kunstmarkten, jaarmarkten en bedrijfsfeesten. Maar Dave is eigenlijk helemaal geen kermisklant, maar een liefhebber van nostalgische zweefmolens. Hij heeft de attractie zelf helemaal gerestaureerd.
Hoewel de molen elektrisch wordt aangedreven vereist een juiste behandeling wel enige spierkracht van degene die het apparaat bedient. Het is namelijk een zogenoemde opgooi-zweefmolen, waarbij geheel naar de wens van de inzittenden, het stoeltje met de hand van Dave een extra opzwieper krijgt. Dat geeft meer spanning en sensatie. Dave heeft van alles verzameld over oude zweefmolens en laat dat zien via de beamer.

*/ ?>