ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Het Penta strijkkwintet met gastklarinettist Lorenzo Coppola in Kortenhoef | NH Gooi

Het Penta strijkkwintet met gastklarinettist Lorenzo Coppola in Kortenhoef

Mozart creëerde tussen 1786 en 1790 enkele van zijn belangrijkste opera’s: Le nozze di Figaro, Don Giovanni en Così fan tutte. ‘Tussendoor’ voltooide hij zijn strijkkwintet in c-klein en klarinetkwintet in A-groot. Het voelt alsof het gelijktijdig werken aan al deze composities erin heeft geresulteerd dat Mozarts kwintetten vervuld zijn met invloeden uit zijn opera’s.

Op 23 november gaan de musici van Penta met Mozart aan de slag. Met hun voorliefde voor authentieke 18e-eeuwse kamermuziekrepertoire, zijn zij als geen ander in staat de diepere betekenis van Mozarts compositie te ontleden.
Het wordt helemaal spannend wanneer klarinettist Lorenzo Coppola aansluit. Gezamenlijk tonen Coppola en de 5 strijkers van het Penta Quintet verbanden tussen het theater in Mozarts opera en zijn kamermuziek.
Coppola is als geen ander in staat om in Mozarts muziek, in het bijzonder zijn kamermuziek, de Commedia dell’ Arte te herkennen. Hij ís de Commedia dell’Arte zelf: Arlecchino, Colombina èn Pantalone tegelijkertijd. Elke zin waarin Mozart zichzelf citeert in de kamermuziek, wordt door Coppola herkend als een aria uit een opera, want hij kent ze stuk voor stuk uit zijn hoofd. Alle stijlfiguren, gestes, muzikale zinnen en zelfs soms aparte noten krijgen een betekenis binnen het verhaal. Woorden zijn overbodig om het verhaal van de Commedia te vertellen. Coppola spreekt en zingt met zijn klarinet als een ware diva.

Kunst aan de Dijk heeft deze avond artiesten in huis gehaald waarbij de muur tussen theater en huiskamer wordt geslecht. Kamermuziek wordt opera, opera wordt kamermuziek.
Mozart zou wensen dat hij aanwezig kon zijn!

Datum: 23 november 2023
Locatie: Het Oude Kerkje, Kortenhoefsedijk 168, Kortenhoef
Kaartverkoop: via www.kunstaandedijk.nl
Entreeprijs: Eur 22,50
Aanvangstijd is 20:15, de zaal is 30 minuten voor aanvang open.
Kunst aan de Dijk Kortenhoef www.kunstaandedijk.nl
Contactpersoon: Annemiek Kale, communicatie@kunstaandedijk.nl