ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Fragment gemist | NH Gooi

Hilversum in de oorlog

Op 15 mei 1940 vallen Duitse troepen Hilversum binnen om de radiostudio over te nemen. Controle over communicatiemiddelen is cruciaal. Met die daad wordt Hilversum de hoofdstad van de nazipropaganda. Belangrijke nazi-kopstukken nemen hun intrek in het dorp.
Hilversum heeft in de oorlogsjaren twee NSB-burgemeesters en beiden wilden het beste jongetje in de Duitse nazi-klas zijn, maar de Hilversumse bevolking zelf ging gebukt onder het juk van de bezetter. Marc van de Kuilen heeft in samenwerking met de stichting Hilversum in de oorlog een zes-delige podcast gemaakt over de oorlogsjaren in Hilversum. Robin Gouwswaard van de stichting vertelt de geschiedenis van 1940 tot 1945. Marc vond diverse ouderen die de oorlog bewust hebben meegemaakt als kind bereid hun verhalen te delen.
Mevrouw Guurtje Maria de Bruijn (93) sluit elke aflevering af met een gedichtje uit haar poëzie-album dat ze als kind in de oorlog bijhield. Een boeiende en aangrijpende serie over de donkerste periode in de recente Hilversumse geschiedenis.
Aflevering 3 en 4: 22 mei
Afleveringen 5 en 6: 29 mei
 
Over de maker: Marc van de Kuilen (36) woont in Hilversum, is getrouwd, vader van twee dochters. Hij is zelf oud-militair en geïnteresseerd in geschiedenis en de lokale oorlogsverhalen. Hij is motivational speaker/dagvoorzitter en Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.


Marc van de Kuilen

 • Aflevering 4 - Razzia in Hilversum

  • Afgelopen woensdag

  Door een tekort aan arbeidskrachten in Duitsland werd er op 23 oktober 1944 een razzia georganiseerd in Hilversum. De Duitse bezetter vervoerde zo’n 3500 mannen vanuit Hilversum naar verschillende plekken in Nederland en Duitsland om daar te werken. Robin verteld hoe ze dit hebben aangepakt. Marc stuit op een bijzonder verhaal, waarbij TBC een redding lijkt.

  Luister in nieuw venster
 • Aflevering 3 - Jodenvervolging

  • Afgelopen woensdag

  Geleid door de eerste N.S.B burgermeester van Hilversum is de propaganda hoofdstad als eerste middelgrote plaats joden vrij. Robin verteld over de familie Biallosterski, wat hebben zij te maken met Hilversum? En wat is hen overkomen? Marc gaat op een bijzonder bezoek bij een leeftijdsgenoot van Hans Peter.

  Luister in nieuw venster
 • Aflevering 1 - Jacob van Heumen

  • Woensdag 15 mei

  Op 15 mei 1940 vallen de Duitse troepen Hilversum binnen en nemen de controle over de Avro radiostudio over. Hilversum wordt daarmee in één klap de hoofdstad van de nazipropaganda. Robin vertelt over de geschiedenis. Marc gaat op zoek naar het persoonlijke verhaal van wachtmeester Jacob van Heumen (32) uit Kortenhoef.

  Luister in nieuw venster
 • Aflevering 2 - De Duitse bezetter

  • Woensdag 15 mei

  Hilversum is een aantrekkelijk dorp voor de nazi’s. Het vliegveld, de radiostudio en de grote gebouwen die een uitstekende legeringsplaats zijn. Robin vertelt over de troepen en de kopstukken die in Hilversum waren. Marc neemt een kijkje in het persoonlijke leven van Wehrmachtbefehlshaber in de Niederlanden, Friedrich Christiansen.

  Luister in nieuw venster

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren