Met 17.583 snelheidsboetes in de eerste vier maanden van dit jaar mag de flitspaal aan het Oostereind in Hilversum zich nog altijd landskampioen noemen. Toch is duidelijk dat de roemruchte paal meer en meer respect afdwingt, over dezelfde periode vorig jaar was het aantal boetes van deze felle flitser drie keer zo hoog.
Het gat met de nummer twee, een paal bij de Maastunnel in Rotterdam, is minder dan duizend boetes. Runner up is een vaste flitser in het Westland, met ruim 16.000 boetes. Het gat tussen de koplopers en de rest van de flitspalen in het land is wel aanzienlijk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.
De ’prestaties’ van de palen worden sinds vorig jaar regelmatig gepubliceerd. Dat is goed te doen, omdat inmiddels alle flitspalen digitaal zijn. Met als ’nadeel’ dus dat hardrijders áltijd de ’sjaak’ zijn (het rolletje zit nooit vol), net als mensen die door rood rijden.
Over de paal aan het Hilversumse Oostereind wordt nog altijd veel geklaagd. Vorig jaar was het ding goed voor ruim 100.000 boetes, dus in de regio kent iedereen wel iemand die er een keer aan de beurt was. Vaak voor boetes die niet écht de moeite zijn, maar daarom des te meer irriteren. Ook in 2016 was al duidelijk dat het aantal boetes in de loop van het jaar afvlakte, met andere woorden: meer automobilisten houden zich aan de snelheid op het Oostereind.
De maximumsnelheid ter hoogte van de plek waar de paal staat, bij de kruising met de Arena, is 50 kilometer per uur. In de praktijk voelt dat nog altijd als onnatuurlijk langzaam. Zeker voor wie in de spits vanaf de A27 Hilversum in komt ’denderen’.
Waarschuwen
Automobilisten zijn dan al lang en breed het bord Hilversum gepasseerd, met het 50 km-onderbord. Ook het getal 50 groot op het wegdek ligt dan al achter de wielen. Verder staan er bescheiden blauwe borden langs het Oostereind die de automobilist waarschuwen voor de 24/7 controle.
Deze week werden in opdracht van de gemeente Hilversum extra ’50-borden’ op het wegdek aangebracht, net vóór de flitspaal. De waarschuwing van thermoplastisch materiaal is uitgevoerd in rood, wit, zwart, net als een echt bord. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat er ook nog extra attentieborden langs het Oostereind zijn geplaatst.