ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vereniging Vrienden van het Gooi niet blij met Blaricum aan Zee | NH Gooi

Vereniging Vrienden van het Gooi niet blij met Blaricum aan Zee

  • Dinsdag 20 februari 2018 om 10:59
  • Ton Ensink (NH Gooi)


PERSBERICHT
662 woorden
_______________________________
Reactie van de VVG op het plan voor Blaricum aan Zee
De Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG) komt op voor de belangen van natuur en erfgoed in het Gooi en omstreken.
Het Voorland is in de jaren ’70 van de vorige eeuw opgespoten als versteviging van de oprit naar de Stichtse Brug. De opgespoten grond was afkomstig uit het Gooimeer. Op deze kale zandvlakte heeft zich in de loop der jaren een natuurgebied van nationale betekenis ontwikkeld. Dit ondanks een gebrek aan voldoende toezicht en handhaving. Een ware natuurparel, in botanisch opzicht het belangrijkste natuurgebied van het Gooi met o.a. een half miljoen bloeiende moeraswespenorchissen en 25.000 exemplaren parnassia. Ook de fauna is bijzonder rijk met o.a. 37 soorten broedvogels waaronder 14 broedparen van de nachtegaal en diverse soorten vleermuizen. Zie hiervoor het rapport van de heer Piet Bakker, een publicatie mede namens de VVG, KNNV, IVN en Vogelwerkgroep Het Gooi.
Voor de VVG een belangrijk gegeven om te reageren op plannen voor het Voorland.
Op 7 december heeft de heer Geesink een aanpaste variant voor het plan Blaricum aan Zee gepresenteerd.
Op de vorige variant - variant 4, oktober 2017 - was van onze kant fundamentele kritiek. De kritiek gold zowel de omvang als de aard van de geplande voorzieningen en het feit dat deze zich niet verdragen met de wetgeving op het gebied van natuurbescherming noch met de rijks- en provinciale ruimtelijke ordeningswetgeving. Onze stelling was dat het voorgestelde plan in feite een stedelijke uitbreiding van de Blaricummermeent was, nl. het verleggen van de Rode Contour tot in het Voorland. Daarbij is ook het begrip verstedelijking gevallen.
Bij de presentatie van het plan op 7 december 2017 werd het begrip verstedelijking uitgelegd als een maatschappelijk verschijnsel en dat een natuurlijk proces is in een omgeving waar de bevolking groeit en de behoefte van de bewoners aan ruimte voor wonen en voor voorzieningen toeneemt.
Een op zichzelf niet onjuiste constatering. Een en ander betekent echter niet, dat aan deze behoefte altijd en op elke plek invulling gegeven kan en mag worden. Om te voorkomen dat dit proces leidt tot ongewenste situaties zijn regels vastgesteld, waarbinnen verstedelijking tot ontwikkeling kan komen: de wet- en regelgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening en ook op het gebied van de natuur en natuurbescherming.
Van belang is daarbij of en in welke mate verstedelijking is toegestaan buiten de bestaande stedelijke gebieden.
De regelgeving stelt daarbij dat er sprake is van verstedelijking als er meer dan 11 woningen of meer dan 500m2 bebouwing wordt gerealiseerd. Ook vallen accommodaties voor onderwijs, zorg, cultuur, bestuur, indoorsport en leisure onder verstedelijking.

Bovendien stelt de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) van Noord-Holland dat nieuwe ontwikkelingen alleen zijn toegestaan onder voorwaarden waarbij de belangrijkste zijn dat:
- 1: er sprake moet zijn van een groot openbaar belang,
2: er geen reële andere mogelijkheden zijn en
3: de negatieve effecten waar mogelijk moeten worden beperkt en de overblijvende effecten worden gecompenseerd;
of:
- een activiteit of een combinatie van activiteiten mede tot doel hebben de kwaliteit of kwantiteit van de Ecologische Hoofdstructuur of de Ecologische Verbindingszone per saldo te verbeteren.
Wij zien niet dat er sprake is van een groot openbaar belang en wel dat er sprake is van andere mogelijkheden. Dat laatste hebben wij eerder ook al aangegeven. Dat betekent dat uitvoering van het plan niet mogelijk is, ook niet als er compenserende maatregelen worden getroffen.
Dat er juridische redenen zijn waarom een plan als Blaricum aan Zee midden in een beschermd natuurgebied niet mogelijk is, is voor velen misschien niet zo makkelijk te begrijpen.
Daarom als vergelijking het idee dat zo’n plan - een dorpshuis met vergaderfaciliteiten, een wellness centre, een yoga- en dansschool , een hotel, twee restaurants en diverse winkels, dat alles met een gezamenlijk bebouwd oppervlak van 2500 m2 - midden op de Tafelberghei wordt gepland. Ik denk niet dat we lang zullen hoeven te wachten op protesten.
Hans Metz
voorzitter Vereniging Vrienden van het Gooi
_______________________________

Niet voor publicatie:
nadere informatie over het rapport bij Hans Metz, voorzitter VVG, tel. 035-694 3475, e-mail voorzitter@vriendenvanhetgooi.nl