• Regio Huizen
  • Zaterdag 09 mei om 18:00
  • Carlijn Kolk
Huizer Havendag
Huizer Havendag NH Nieuws

HUIZEN - Eigenlijk zouden er vandaag zo'n 10.000 mensen naar Huizen komen om te kijken naar alles wat met water en boten te maken heeft, maar datkan niet doorgaan door de coronacrisis dus hebben ze wat anders bedacht: de virtuele Huizer Havendag.

"Daar staan we dan, met een lege kade en een leeg parkeerterrein. Met het fantastische weer op deze dag, soort opening van het vaarseizoen. Maar helaas. Een groot Chinees cadeau waardoor het niet is doorgegaan", zucht organisator Emile van Waegeningh.

Door het coronavirus kan ook dit evenement niet doorgaan. Een enorme aderlating voor de organisatie die hier veel uren aan voorbereiding in hebben zitten. Ze konden het daarom ook niet over hun hart verkrijgen om alles af te blazen. "Je voelt je toch heel schuldig, ook al kan je er niets aan doen, naar die 200 vrijwilligers en 50 partijen die allemaal heel enthousiast mee zouden doen. Ze hebben zo veel voorbereid en dat kunnen ze niet aan de mensen laten zien", vertelt de voorzitter.

Zo kwamen ze op het idee om een interactieve digitale Huizer Havendag neer te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Iedere vereniging kon filmpjes of foto's insturen om ze alsnog te laten zien wat ze allemaal doen. "En daar is de afgelopen 24/7 hard gewerkt om het op een rijtje te zetten. Om hiermee de mensen toch deelgenoot te maken, de band vast te houden die er is en toch te laten zien wat we volgend jaar weer gaan beloven."

NH Nieuws

Geen slaap

Degene die de eer had om al dat materiaal te verwerken, was Elbert Aarssen. "Hier zitten heel veel uren werk in. Je krijgt van iedereen heel veel materiaal: foto's en filmpjes. En dat moet je allemaal aan elkaar plakken", vertelt hij. Maar hij is blij met het resultaat en hoopt dat de clubs voor wie hij het heeft gemaakt ook blij zijn. En of die nog geslapen heeft afgelopen dagen? "Wat is dat slaap? Geen tijd voor gehad, gaan we morgen weer doen", reageert hij lachend. 

Op deze manier kan iedereen toch een beetje genieten van de havendag en kunnen de verenigingen zich presenteren. Natuurlijk is het geen mooi alternatief, geeft de organisatie toe. "Maar het is wel iets waartoe we ons verplicht voelen wegens al het enthousiasme van iedereen. Het mooiste was natuurlijk geweest als we nu naar buiten konden en het echt hadden kunnen beleven. Wat je natuurlijk mist is de geur, de sfeer en geluid op de achtergrond en de zon."

Snapshot Video 207488 (02:00)
Snapshot Video 207488 (02:00)

Botters 

Normaal is het op deze dag op de werf van de Huizer Botters een drukte vanjewelste. Het domein van Frans Kolk. "We zouden hier oude ambachten hebben staan, zoals een touwslager, nettenmaker en mandenmaker. En onze schepen zouden iedere tien minuten met gasten naar het Gooimeer varen om een heerlijk tochtje te maken", vertelt hij. Hij baalt ervan dat het dit jaar niet doorgaat. "Het is voor een een belangrijke inkomstenbron. Want wij leven als stichting van sponsoren, vrienden en het varen met gasten. Dit is een spijkerharde klap, want onze inkomsten zijn nu nul." 

Dus wordt er op deze zonnige dag maar hard gewerkt aan de botters en hopen ze via de virtuele havendag mensen toch te laten zien wat ze allemaal doen met de schepen. "En we hopen dat er mensen zijn die ons willen steunen", besluit Kolk. 

Mocht je benieuwd zijn hoe de Huizer Havendag er normaal uitziet, bekijk hier de beelden van vorig jaar:

NH Nieuws ;

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren