• Regio Huizen
  • Donderdag 04 juni om 10:02 | bijgewerkt: vrijdag 05 juni om 13:40 uur
  • Carlijn Kolk
Alpe d'Huez
Alpe d'Huez NH Nieuws

HUIZEN - Normaal gesproken zou de fanatieke Huizer familie Racké vandaag tientallen keren de Franse Berg Alpe d'Huez op fietsen om geld op te halen voor kankeronderzoek. Door het coronavirus gaat dat niet door, maar een jaar geen geld ophalen en niet fietsen vond de familie te ver gaan. Dus stappen ze vandaag op de fiets om de Stichtse Brug bij Blaricum keer op keer op te klimmen. 

Dat ze hun goededoelentocht op de Alpe d'Huez missen blijkt alleen al uit het feit dat ze de rit van vandaag zo echt mogelijk willen laten lijken. Klappende toeschouwers de berg op kunnen ze dan wel vergeten, maar de starttijd hebben ze wel hetzelfde gelaten: vanochtend om 4.30 uur stonden ze al op de pedalen. 

"Ik denk dat Karin heel trots zal zijn als ze ziet hoe we ons best doen om kanker de wereld uit te helpen"
EriK Racké fietst vandaag voor zijn overleden vrouw karin

Het doel is om zo vaak mogelijk de steile brug op de fietsen. En dat is best een hele klim. "Het is natuurlijk niet te vergelijken met een echte Alpe d'Huez", lacht vader Erik. Samen met zijn familie zou hij dit jaar voor de vijfde keer mee doen aan Alpe d'HuZes. "Het doet best een beetje zeer dat het dit jaar niet doorgaat. Het is zo'n geweldige organisatie en het is zo geweldig om er aan mee te doen. Dit jaar doen we dus een kleine mini Alpe d'Huez, maar volgend jaar zijn we er zeker weer bij. Het blijft ontzettend belangrijk om geld te blijven ophalen voor kankeronderzoek."

Het plan om vandaag toch te fietsen begon een beetje als een grap. "We waren wat acties aan het bedenken omdat het evenement dit jaar niet doorgaat. En toen dachten we voor de grap 'het enige wat hier op een berg lijkt is de Stichtse Brug'", vertelt Wouter Tjeenk Willink. En na wat rekenen kwamen ze erachter dat 45 keer de brug op fietsen ongeveer één keer de Franse berg omhoog is. "Nu staan we hier zo vroeg met de hele familie", zegt hij lachend.  

NH Nieuws

Een grapje met een serieus doel

Hoewel hun tocht met een grapje begon, zijn ze verder toch heel serieus. Ook vandaag proberen ze zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Een doel dat ze nauw aan het hart ligt. Eriks vrouw Karin overleed twintig jaar geleden aan borstkanker, waardoor Wouter, zijn kinderen en kleinkinderen het moeten doen zonder hun geliefde vrouw, (schoon)moeder en oma. "Zo'n fietstocht is toch iets waarmee je het verlies verwerkt. Het doet natuurlijk heel veel pijn, maar je samen inspannen voor kankeronderzoek geeft je heel veel energie. Als ik zie waar we nu staan. Ik denk dat Karin heel trots zal zijn als ze ziet hoe we ons best doen om kanker de wereld uit te helpen."

De familie fietst ook vandaag met een droom. "Wat we heel graag zouden willen, is dat kanker geen dodelijke ziekte meer is. Maar dat kanker een chronische ziekte is. En daar blijven we ons voor inzetten."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker.
  • Scherp de Zeis | Vandaag om 21:00.
  • Bruisend Nederpop, met Hylke Steggerda.
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren