
HILVERSUM - Er zitten maar liefst 22 kapsalons op en rond de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Verslaggever Rachel Morssink gaat op één dag bij zoveel mogelijk zaken langs. Vanuit de stoel interviewt ze de kappers: over concurrentie, corona en de liefde voor het knippen.
De dag begint met lang haar, aan het begin van de straat. Het doel van de expeditie is om te ontdekken wat de kappers zélf vinden van het grote aantal kapsalons. "Iedere kapper trekt zijn eigen klanten," vertelt Belinda Monninckhof van Trendlounge tijdens het touperen. "Dus je moet je als kapper onderscheiden. Bij ons kom je bijvoorbeeld niet alleen voor het knippen, maar ook meteen voor je nagels en een pedicure."
Bekijk hieronder hoe verslaggever Rachel Morssink in tien afspraken van lang naar kort haar gaat. "Het is een rollercoaster."
Even verderop, bij Carlo Knippen & Zo, zijn ze kritischer over het hoge aantal salons. "Het zijn er veel te veel," zegt Mascha Conde Nieto, tijdens het haren wassen. "We hebben nog wel genoeg klanten, maar het vinden van leerlingen wordt steeds moeilijker door de concurrentie."
Ook merken de kappers dat klanten liever even naar de overkant lopen in plaats van een afspraak maken. "Mensen willen graag direct geholpen worden. Dat kan bij ons niet altijd. Vroeger kwamen ze dan een paar dagen later weer terug, nu gaan ze naar een ander," vertelt Remco Vos van SCISSORS.
Knipschuren
Hij maakt zelfs onderscheid tussen kapsalons en knipschuren. "Iedereen die wil kan zomaar een kapsalon openen. Zonder papieren. De gemeente moet dat echt een halt toeroepen."
Volgens wethouder Arno Scheepers is de situatie niet te extreem. "Het Bestemmingsplan Kerngebied Gijsbrecht van Amstelstraat geeft aan dat er maximaal twaalf zaken in de categorie 'dienstverlening' mogen zitten. Dat zijn bijvoorbeeld reisbureaus, maar dus ook kappers. Over dat maximum gaan we niet heen."

Daarbij kijkt de gemeente dus alleen naar het deel van de straat tussen de Bosdrift en de Neuweg en ook de zijstraten worden niet meegenomen. "Zolang kappers hun brood kunnen verdienen met knippen, is er een markt voor kapsalons," zegt Scheepers. "We hebben in coronatijd allemaal gezien hoe belangrijk de kappers zijn. Als we als gemeente het gevoel hebben dat we moeten ingrijpen zullen we dat zeker doen, maar dat is nu nog niet het geval."
Klanten missen
De enorme drukte van vlak na de corona-lockdown is weer achter de rug. Voor sommige kappers is het nu zelfs iets té rustig, maar ze zijn allemaal blij dat ze weer mogen knippen. "Thuiszitten is niets voor mij," vertelt Rachel van Rachel's Hair Point. "Opeens was ik fulltime moeder én juf voor mijn dochter. En dat zonder inkomsten."
"Ik miste mijn klanten zó verschrikkelijk," vertelt Angelina Cornelisse van De Gooise Schaar. Anders dan de naam van haar zaak doet vermoeden houdt zij zich vooral bezig met het verlengen van haar. "Ik heb me gespecialiseerd in hairextensions en mensen komen hier bij mijn salon aan huis. Daardoor had ik gelukkig geen huur die doorliep, maar ik vond het echt heel erg dat ik dicht moest."
"Elke kapper trekt zijn eigen publiek"
Toch bood de lockdown voor sommigen ook mogelijkheden. "Ik heb alles opgeknapt," vertelt Canan Kucuk van Angel's Hairdesign tijdens het invlechten. "Daar had ik eindelijk tijd voor, heerlijk."
Opvallend is dat veel kapsalons al heel lang op of rond de Gijsbrecht van Amstelstraat zitten, sommigen zelfs al meer dan dertig jaar. Volgens de winkelstraatmanager komt dat omdat iedereen zijn eigen publiek weet te trekken. "De één is een herenkapper, de ander knipt kinderen en bij een derde kun je zonder afspraak terecht," zegt Renske Schriemer. Zij vindt dat er niet té veel kapsalons zijn. "Het is een heel divers gebied, met winkels, bakkers én natuurlijk kappers."
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.