ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Krijgt ook 't Gooi verscherpte coronamaatregelen? Dit is hoe we er nu voor staan | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Woensdag 23 september 2020 om 13:42 | bijgewerkt: om 17:03 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Als je naar de coronacijfers kijkt, lijkt het erop dat ook 't Gooi deze week het stempel 'zorgelijk' krijgt en ook hier de maatregelen worden aangescherpt. Het aantal besmettingen in de regio neemt namelijk flink toe. "De cijfers baren ons zeker zorgen", zegt een woordvoerder van de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, het hoofd van de veiligheidsregio. Of de verscherpte maatregelen er komen, blijft wel nog even afwachten. "We horen ook dat 't Gooi genoemd wordt, maar officieel is dat ons nog niet bekend." 

Er staan elke dag flinke wachtrijden bij de coronateststraat in Bussum
NH Nieuws/Sjoerd Stoop

Of 't Gooi als regio het stempel 'zorgelijk' krijgt en er strengere maatregelen gaan gelden, weten we op z'n vroegst pas komende vrijdag echt zeker als de verschillende veiligheidsregio's de situatie hebben besproken en minister-president Rutte een persconferentie houdt. 

De premier noemde gisteravond wel acht regio's waar grote zorgen zijn over het aantal coronabesmettingen. Of 't Gooi daar ook bij zit, bleef onduidelijk. Afgelopen week werd de situatie in zes regio's, waaronder Amsterdam-Amstelland, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden, al 'zorgelijk' genoemd. De regio 't Gooi licht ingeklemd tussen die 'gevarenzones' en werd vorige week al genoemd als 'kanshebber'.

Nu de cijfers nog verder oplopen, klinkt de naam van 't Gooi als volgende 'zorgelijke' regio steeds vaker. Bronnen zeggen vandaag tegen de NOS al zeker te weten dat 't Gooi een van de nieuwe regio's is. Iets wat de veiligheidsregio zelf nog ontkent. 

Vandaag zijn de Gooise regioburgemeesters bijeen geweest om de actuele coronacijfers onder de loep te nemen.

Volgens een woordvoerder ging het om een 'regulier overleg', zoals dat vaker gebeurt. "De burgemeesters hebben samen de ontwikkelingen van de coronacijfers in 't Gooi besproken. Die lopen op en daar maken we ons zorgen over. Maar of er ook in onze regio maatregelen gaan nemen, weten we echt nog niet. Dat is voor ons echt afwachten tot vrijdag."

"Als de cijfers zo hoog blijven, dan is het een kwestie van tijd voordat ook hier strengere maatregelen gaan gelden"
ggd-woordvoerder marian walstra

Besmettingen nemen toe

De coronacijfers in 't Gooi spreken voor zich: het aantal coronabesmettingen neemt in 't Gooi steeds sneller toe. Afgelopen week kwamen er 216 nieuwe besmettingen bij, zeventig procent meer dan een week eerder toen het aantal op 127 nieuwe besmettingen stond en ook al flink was toegenomen. Onze regio hoort daarmee de afgelopen dagen steevast bij de regio's waar de meeste nieuwe besmettingen worden gemeld.

De toenemende cijfers baart ook de regionale GGD zorgen. "Als de cijfers zo hoog blijven, dan is het een kwestie van tijd voordat ook hier weer strengere maatregelen gaan gelden", vertelde GGD-woordvoerder Marian Walstra gisteren nog aan NH Nieuws.

Geen 'brandhaarden'

De GGD maakt wel de kanttekening dat het hoge aantal besmettingen vooral komt door het fors toenemende aantal besmettingen in Weesp. De stad stond de afgelopen dagen steevast bovenaan de lijstjes met gemeenten met relatief veel nieuwe coronabesmettingen. 

Volgens de GGD valt de situatie voor de rest van de regio relatief gezien nog mee. "Het aantal positief geteste mensen neemt dan wel toe, het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt schommelt nog altijd rond de nul en één. We zien verder ook nog geen 'coronabrandhaarden'. Weesp breekt echt met de trend van de andere gemeenten in de regio, waar veel minder nieuwe coronabesmettingen zijn. Ook kunnen we in Weesp niet echt herleiden waar het hoge aantal besmettingen precies vandaan komt. We zien ook daar geen clusters." 

Scherpere maatregelen

Of het toenemende aantal coronabesmettingen in 't Gooi inderdaad aanleiding geeft om de teugels weer aan te trekken en strengere maatregelen te nemen, zal de komende dagen zeker worden.

Als dat gebeurt, betekent dit dat ook in 't Gooi de horeca om 1.00 uur de deuren gesloten moet hebben en een uur eerder al geen gasten meer mag toelaten. Daarnaast komt er een verbod op samenkomsten van meer dan 50 personen, zowel binnen als buiten. Dat geldt onder meer voor feestjes, waaronder ook bruiloften. Voor uitvaarten, religieuze bijeenkomsten en demonstraties geldt een uitzondering.  

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
  • NH Gooi Rocks | Vandaag om 23:00.
  • Rockmuziek-mix en regionieuws.
Net gemist?

Ferry Maat Soulshow

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren