Pieter Broertjes
Pieter Broertjes ANP

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek baalt van de extra maatregelen die vanaf komende zondag gaan gelden. "Ik had gehoopt dat  we er buiten zouden blijven. Maar de cijfers geven mij geen gelijk", vertelt hij aan NH Nieuws. 

"De cijfers stijgen hard de laatste weken, dus ik heb geen argument meer om te zeggen: 'dat doe ik niet'. Dus we moeten mee in de golf om dat virus onder de knie te krijgen", zo legt hij verder uit. 

Vanaf komende zondag mag de horeca in 't Gooi na middernacht geen nieuwe klanten meer binnen laten en iedereen moet om 1.00 uur weg zijn. Er mogen ook geen groepen met meer dan 50 mensen bij elkaar komen. 

Straf voor goed gedrag

Vorige week was Broertjes kritisch op de extra maatregelen en hekelde de rolverdeling tussen de regiovoorzitters en de landelijke overheid. Hij wil graag meer invloed op regionale maatregelen. Want in 't Gooi gedraagt 80 procent van de horeca zich voorbeeldig, zo vindt de burgemeester. "Het is ook een beetje straf voor goed gedrag en dat vind ik vervelend. Het is nu even niet anders. Ik denk dat gezien de cijfers we misschien volgende week nog wel voor hardere beslissingen komen te staan."

Bekijk hier het uitgebreide interview met Pieter Broertjes over de extra maatregelen:

NH Nieuws

Sceptisch

Toch is de voorzitter van de Veiligheidsregio kritisch over dat uurtje eerder sluiten van de horeca. "We zullen zien of daar toch besmettingsbronnen vandaan komen. We hebben dat hier niet ontdekt tot nu toe."

Maar hij wijst ook op ieders eigen verantwoordelijkheid. "Dat virus verspreiden we zelf. Daar moet een eind aan komen. Dat heeft toch te maken met discipline en gedrag." Er zal intensiever worden gehandhaafd en de komende tijd houdt de Veiligheidsregio nauw in de gaten of de maatregelen effect hebben. Na het weekend bespreekt het veiligheidsberaad of er nog extra maatregelen komen specifiek in 't Gooi. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kerk en Samenleving

Vandaag om 09:00.

Terugluisteren