ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse horeca over aangescherpte coronamaatregelen: "Enorme klap voor ons allemaal" | NH Gooi

Hilversumse horeca over aangescherpte coronamaatregelen: "Enorme klap voor ons allemaal"

  • Dinsdag 29 september 2020 om 11:11 | bijgewerkt: om 11:13 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Ze zagen het aankomen, maar toch noemen Hilversumse horecaondernemers de aangescherpte coronamaatregelen voor de horeca een 'enorme klap'. Dat zegt de Hilversumse restauranthouder Frank Loois. "Ik hoop maar dat we het volhouden." 

Hilversumse restauranteigenaar Frank Loois
Hilversumse restauranteigenaar Frank Loois|NH Nieuws/Joost Lammers

Het flink stijgende aantal coronabesmettingen leidt ertoe dat het kabinet de coronamaatregelen vanaf vanavond aanscherpt. Voor horeca betekent dat de deuren al om 22.00 uur dichtmoeten, terwijl er een uur eerder al geen nieuwe gasten meer naar binnen mogen. "We zagen dat de afgelopen dagen wel aankomen, want je zag het steeds meer de verkeerde kant op gaan. Maar het is toch ontzettend zuur", zegt Loois, uitbater van eetcafé De Gulle Graef aan De Ontbijttafel op NH Radio

De horecaondernemers verwachten dat ze door de strengere regels veel omzet gaan mislopen. "Doordeweeks zal het nog wel meevallen, maar voor in de weekenden gaan we het echt merken. Dan kunnen we lang niet het aantal mensen kwijt dat we normaal kwijt kunnen. Gelukkig hebben we wel een verwamd en overdekt terras, waardoor wat toch nog wat extra mensen kunnen verwelkomen, maar het zijn natuurlijk lang geen normale aantallen."

"De schulden lopen op. De reden dat we niet omvallen is dat schuldeisers hun geld nog niet opeisen"
frank loos van eetcafé de gulle graef in Hilversum

Schulden lopen op

De scherpere maatregelen zijn voor veel horecaondernemers de volgende klap in een verder dramatisch jaar door het coronavirus. Eerder moesten horecazaken de deuren lang gesloten houden vanwege het coronavirus en toen de deuren eenmaal weer open mochten, mochten de cafés en restaurants veel minder gasten ontvangen dan normaal.

Met grotere terrassen op straat hebben veel horecaondernemers een redelijk normale zomer kunnen draaien, maar nu de meeste gasten door het slechtere weer weer naar binnen willen, zal dat anders zijn en zal de omzet achteruit gaan. "De schulden stapelen zich ondertussen op", weet Loos. "De reden dat we niet omvallen, is dat onze schuldeisers hun geld nog niet opeisen. We hebben dan wel uitstel gekregen om bijvoorbeeld de belasting te betalen of de huur van ons pand voor een paar maanden, maar dat zullen we natuurlijk uiteindelijk wel moeten gaan betalen. Als er vandaag iemand opstaat die wel meteen zijn geld wil hebben, dan hebben we een probleem."

Veel horecaondernemers hebben de afgelopen maanden al gesneden in het personeelsbestand vanwege de dalende inkomsten. "We hebben veel aflopende contracten vervangen door mensen die ons parttime kunnen versterken."