ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Stoelen uit eigen land en allemaal recyclebaar | NH Gooi
  • Dinsdag 29 september 2020 om 21:37 | bijgewerkt: donderdag 01 oktober 2020 om 13:38 uur
  • Redactie
NH

LOOSDRECHT - Nee, het zijn niet zijn kindjes, maar Sander van Doorn kan wel urenlang bevlogen praten over stoelen. In zijn hoofd zitten beroemde en minder beroemde modellen en zonder haperen kan hij de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Met name kunststof stoelen hebben zijn hart gestolen.

Snapshot Video 211491 (00:12)
Snapshot Video 211491 (00:12)

'Monoblocks', zo doceert Sander van Doorn, dat zijn stoelen die uit één stuk gemaakt worden door middel van spuitgieten. Kunststof korrels worden onder hoge temperatuur in een stalen matrijs gespoten. En als even later de machine openklapt, spuugt hij weer een nieuw stoel de wereld in.   

Het is dan ook niet vreemd dat Sander met zijn bedrijf handelt in stoelen. Hij ziet geen stoelen maar onderdelen waaruit een stoel gemaakt wordt. Rugleuning, zitting, poten en soms ook een armleuning. Met ontwerpers zit hij aan tafel op zoek naar het perfecte model. 

Snapshot Video 211491 (01:40)
Snapshot Video 211491 (01:40)

Kunststof stoelen zijn een verhaal apart. Experimenteren met de vele soorten kunststof moet een stoel opleveren die voldoende buigt voor het comfort, maar sterk genoeg is om een flink gewicht te dragen. "O ja, en stapelbaar want dergelijke stoelen moeten in grote aantallen te maken zijn waardoor de prijs aantrekkelijk blijft."

Simpel en doeltreffend! Maar de matrijs is het probleem. Want zo goedkoop als de grondstoffen zijn, zo extreem duur is het maken van een goede matrijs. Ieder model stoel heeft zijn eigen vorm nodig en het maken van een matrijs kost een paar ton. 

Voordat Sander met de productie kan beginnen moet hij dus veel geld investeren en dan maar hopen dat hij genoeg stoelen verkoopt. Al zijn stoelen worden gemaakt van hergebruikte kunststoffen. En als een exemplaar na heel veel jaren echt versleten is, kun je hem vermalen en van de korrels een nieuwe maken. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 20:00.
  • Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren