ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Ondernemers vrezen nieuwe coronamaatregelen: "Het lijkt uitzichtloos" | NH Gooi
  • Dinsdag 13 oktober 2020 om 07:30 | bijgewerkt: om 07:32 uur
  • Redactie

NOORD-HOLLAND - Om het oplaaiende coronavirus onder controle te krijgen, maken premier Mark Rutte en ministe Hugo de Jonge vanavond nieuwe coronamaatregelen bekend. Gisteravond lekte uit dat amateursport aan banden wordt gelegd en de toegestane groepsgrootte verder wordt beperkt. Ook gaan er geruchten dat horeca opnieuw de deuren moeten sluiten. Ondernemers houden hun hart vast.

NH Nieuws

Zo ook Wil Jäger van sport- en speelcentrum De Wadden in Koog aan de Zaan. "Als we volledig moeten sluiten, wordt het voor ons een spannend verhaal. Het hangt er vanaf voor hoe lang het is. Ik mag hopen dat het in dat geval niet te lang is", vertelt hij. 

"Het was ontzettend moeilijk in de maanden dat we dicht waren. Sinds 1 juli zijn we weer gaan draaien, daarvoor hebben we de sportschool zes weken buiten gehad."

Het is rustig in de speelhal. Dat terwijl de herfstvakantie net is begonnen. “We mogen in totaal dertig mensen in de speelhal hebben, dat is inclusief kinderen", aldus Jäger. "We kunnen er drie of vier keer zo veel in hebben. Daarnaast: kinderen gaan wel met honderden tegelijk naar school, dus ik snap het niet. We zijn wel met de gemeente bezig om te kijken of we niet dertig volwassenen en daarnaast de kinderen mogen ontvangen. We hopen op een goede uitslag daarvan."

"Als we ons nog een paar maanden houden aan de regels gaan we later héle grote feestjes vieren"
eigenaar sport- en speelwereld de wadden - wil Jäger

Berichten van mensen die zich niet aan de regels houden of toch feestjes vieren storen hem. “Ik snap die mensen niet. Ik snap dat we allemaal feestjes willen vieren, maar als we ons nog een paar maanden houden aan de regels gaan we later héle grote feestjes vieren. Dat is nu nog not done. Ze mogen wel eens strenger gaan handhaven. Dan kunnen wij en de horeca voorzichtig door blijven draaien, dan maar wachten op dat vaccin.”

Koopzondag

Als nieuwe maatregel om het virus in te dammen, wordt ook het verbieden van de koopzondag genoemd. Zo zouden minder mensen in hun vrije tijd geneigd zijn erop uit te trekken. 

Volgens Hilversumse ondernemers werkt een dergelijk verbod juist averechts. "Nu wordt het juist verspreid over de zaterdag en zondag en dan gaan we alles weer op de zaterdag zetten en krijg je extra drukte op de zaterdag. Dus dat lijkt mij niet verstandig om te doen", vertelt Anie Heijdra, die een winkel met kinderspullen heeft.

Ondernemersvereniging BVHilversum ziet ook geen oplossing in de maatregel. "Dan moet je het goed doen, dan moet je de zaterdag wegnemen, dan wordt het pas echt rustig", vertelt Amin Usman van de vereniging. "Dan jaag je de consument natuurlijk naar online. Als dat is wat je wilt prima, maar daar help je de economie en het midden- en kleinbedrijf zeker niet mee."

"De horeca wordt steeds zenuwachtiger, simpelweg omdat het perspectief uitzichtloos lijkt"
Alex Oerlemans, restauranteigenaar

Een andere sector waar nieuwe maatregelen worden verwacht is de horeca. Er gaan geruchten dat er is besloten de hele sector voor een aantal weken dicht te gooien.

Alex Oerlemans is eigenaar van restaurant de Open Keuken in Beverwijk. Tevens is hij voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland in Beverwijk en Wijk aan zee.

Volgens hem weten de horeca-ondernemers inmiddels niet meer waar ze aan toe zijn: "De horeca wordt steeds zenuwachtiger, simpelweg omdat het perspectief uitzichtloos lijkt. Wat betekent een eventuele nieuwe horeca sluiting? Kunnen horeca bedrijven rekenen op een slaapstand waarin rekeningen, zoals huur en andere belastingen, worden kwijtgescholden? Of stapelen de rekeningen en de vaste lasten zich tijdens een eventuele horeca sluiting juist verder op?", vraagt hij zich hardop af.

Onduidelijkheid

"Wel mogen we elke keer een dag van te voren weten wat alle nieuwe opgelegde regels met beperkingen worden, maar positieve uitgangspunten laten allemaal op zich wachten in deze tijden van onduidelijkheid. Een horeca-ondernemer in deze tijd, is als een hert dat in de koplampen van een auto kijkt, ze hebben simpelweg geen idee wat ze te wachten staat." 

Vanavond om 19.00 uur is de persconferentie live te volgen op deze site.  

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
Net gemist?

Kick Down

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren