• Regio Huizen
  • Thema Hulpdiensten
  • Woensdag 18 november om 18:38 | bijgewerkt: om 18:39 uur
  • Sjoerd Stoop & Carlijn Kolk

HUIZEN - Steeds meer groepen van vooral jongeren jagen op chatsites naar pedofielen. Ze doen zich voor als minderjarig meisje en maken vervolgens een afspraak om 'hun' vermeende pedofiel te ontmaskeren. De politie heeft stevige kritiek op het werk van deze groepen, vooral omdat er te vaak geweld wordt gebruikt. Ook in 't Gooi loopt sinds een paar weken een groep van deze jongeren rond. Ze weigeren te stoppen met hun werk. 

Een grote groep jongeren jaagt in 't Gooi op pedofielen
Een grote groep jongeren jaagt in 't Gooi op pedofielen NH Nieuws

Het fenomeen pedojagen ligt onder een vergrootglas sinds eind vorige maand een 73-jarige man uit Arnhem om het leven kwam na een zware mishandeling door een groep jongens, waarschijnlijk na een pedojacht. Afgelopen weekend raakte een man uit Goes gewond na vermoedelijk een aanvaring met pedojagers.

De politie wil dat de pedojagers stoppen met hun werk. Dat heeft tal van redenen. Naast het gebruik van geweld vindt de politie het ook niet goed dat slachtoffers van de pedojagers met een filmpje op sociale media publiekelijk aan de schandpaal genageld worden zonder dat echt wordt bewezen dat ze over de schreef zijn gegaan. 

Tekst gaat door onder video.

NH Nieuws

Maar stoppen met hun werk gaat de Gooise pedojagers veel te ver. Ze zijn er van overtuigd dat ze goed werk leveren. "We vinden dat we mensen moeten laten zien wat voor een figuren er in hun buurt wonen en dat ze zo hun kinderen uit de buurt kunnen houden", zegt Max Wijnen namens Pedohunt 't Gooi. "We zien dat de politie te weinig mankracht heeft om zulke pedofielen op te sporen en aan te houden, dus vinden we het ons goed recht om het zelf te doen. Er lopen nog te veel van deze mannen rond."

Goed werk

De Gooise pedojagers vertellen wel geschrokken te zijn van de incidenten in Arnhem en Goes. "Dat keuren we echt af. Je kunt iemand kapotslaan, maar wat schiet je daar nou mee op? Uiteindelijk word je opgepakt en zit je zelf vast in plaats van zo'n viezerik. Dat wil je toch niet? Het levert niks op. We moeten samen sterk staan, ook met alle andere jagers. We moeten laten zien dat we op een goede manier er voor zorgen dat we het probleem helpen aanpakken."

"We blijven hier geen voorstander van. Vermeende daders hebben recht op een eerlijk proces"
politiewoordvoerder joost lanshage

De pedohunters laten na de uit de hand gelopen incidenten wel weten hun werkwijze aan te passen. Zo worden onder meer vermeende pedofielen die ze aanhouden niet meer herkenbaar op sociale media geplaatst. Wel willen ze er met hun acties voor blijven zorgen dat vermeende pedofielen doorhebben dat ze in de gaten worden gehouden. 

Hoe nobel het voornemen van de pedojagers ook is, de politie blijft er fel op tegen. "Als ze zeggen dat ze dit doen en zeggen dat ze geen geweld gebruiken, is dat op zich een goed voornemen. Maar wij zien in de praktijk dat dit anders is. We hebben ondertussen meer dan tweehonderd incidenten met pedojagers in Nederland. We hebben het over berovingen en vernielingen, het klemrijden van auto's op de weg en ook dus het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van mensen. Dat kan echt niet", zegt politiewoordvoerder Joost Lanshage. "We blijven hier geen voorstander van. Vermeende daders hebben recht op een eerlijk proces en daar moet gedegen onderzoek naar gedaan worden. Bij vermoedens van kindermisbruik moet de politie worden gebeld en de politie kan dan onderzoek doen."

Zorgelijk

De politie stelt ook dat de pedojagers überhaupt niet helpen met het opsporen van pedofielen. De jagers zelf denken daar anders over. "We hebben tot nu toe achttien mannen ontmaskerd, waarvan er vier nog vastzitten", stelt Max Wijnen namens Pedohunt 't Gooi. De politie ontkent dat. "Mijn beeld is een heel ander beeld en dat is een heel zorgelijk beeld."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hiphop, met Jeffrey Ophof en Anish Raghubardayal
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren