• Regio Weesp
  • Dinsdag 01 december 2020 om 17:28 | bijgewerkt: om 17:39 uur
  • Noes van den Heuvel

WEESP - Ze bezorgden elke dag tientallen brieven binnen Weesp, maar na bijna een kwart eeuw houden ze er mee op: Cor en Coby van Rossum stoppen met hun postbedrijfje Stadspost Weesp. Ze gaan met pensioen. Een keuze die ze niet alleen maken vanwege hun leeftijd, maar ook omdat het aantal brieven dat ze bezorgen steeds minder wordt.  

Cor en Coby stoppen met hun postbedrijfje
Cor en Coby stoppen met hun postbedrijfje NH Nieuws/Noes van den Heuvel

Cor en Coby hadden helemaal niets met post, maar rolden bijna 24 jaar geleden vanzelf in het vak. Cor werkte eerst in de schoenenmode, maar toen dat stopte moest hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het werd de post. Het kleine Stadspost Weesp begon met het bezorgen van post in en rond Weesp, omdat de postbezorgen in Weesp destijds niet al te best was. 

Met grote postbedrijven als PostNL en Sandd om zich heen, hield het Weesper bedrijfje zich jarenlang dapper staande. De gemeente Weesp verstuurde haar post via de lokale ondernemer, de lokale woningbouw en nog vele andere bedrijven en particulieren. 

Minder post 

Maar de populariteit van de aloude post neemt al jaren af. E-mail en andere digitale manieren om de communiceren hebben de markt grotendeels overgenomen. 

Volgens Coby gaat alles steeds meer via de mail of via een appje, zelfs tijdens kerst. "Vroeger kreeg ik ongeveer 200 kerstkaarten in de bus. Nu krijg ik er een stuk minder, maar ik ben zelf ook bijna gestopt met het verzenden van kerstkaarten." 

En dat geldt ook voor hun klanten. "Een voor een vallen ze nu weg, ook grote klanten. En dat maakt het lastig", vertellen ze.

Bekijk hier de hele reportage. Tekst loopt door onder de video. 

NH Nieuws

Dat de tijden veranderen is ook goed terug te zien in landelijke cijfers. De laatste jaren versturen zowel consumenten als bedrijven steeds minder post, zo blijkt uit de Post- en Pakkettenmonitor van Autoriteit Consument & Markt. De trend is al jaren dalende. Vorig jaar verstuurden consumenten nog 122 miljoen binnenlandse poststukken, dertien procent minder dan het jaar daarvoor. Teruggerekend daat het om gemiddeld zeven poststukken per Nederlander vorig jaar. Een jaar eerder waren dat er nog acht en vier jaar geleden zelfs nog dertien. 

Ook zakelijke post wordt steeds minder: tussen 2015 en 2019 zit een verschil van bijna 850 miljoen poststukken.

Nu genieten

Dat hun bedrijf niet wordt overgenomen, is dan ook geen verrassing. Cor en Coby zelf vinden het ook mooi geweest. De twee Weespers hebben door weer en wind postbezorgd, maar gaan nu genieten van hun pensioen. "We willen meer met de caravan weg en leuke dingen doen met onze twee kleinzonen", zegtCoby.

Ze gaat proberen om het postbezorgen en het praatje met de mensen niet te missen en vooral te genieten samen met haar man. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kerk en Samenleving

Vandaag om 09:00.

Terugluisteren