HUIZEN - Absurd en ontoelaatbaar: zo noemen actievoerende Naarders en Huizers een nieuw ontwerp voor de bouw van een grote woontoren op een stuk natuur aan de Driftweg, aan de rand van het Goois Natuurreservaat. Buurtbewoners rondom de bouwvlek voeren al langer actie tegen het plan. Er ligt nu een nieuw ontwerp op tafel, waar de actievoerders zich tegen blijven verzetten. "Dit plan is nog veel erger", zeggen ze.
De kwestie draait om de bouw van een woontoren op een stuk natuur aan de Driftweg. De bouwplek ligt technisch gezien op het grondgebied van de gemeente Gooise Meren, maar grenst vooral aan Huizen.
Buurtbewoners hoorden pas afgelopen zomer van dat plan en trekken sindsdien alle registers open om de bouw van de hoge toren tegen te gaan. Ze hebben zich verenigd in de Stichting Naarder Eng. Ze kunnen rekenen op steun van de Vrienden van het Gooi, dat zich inzet voor bescherming van de Gooise natuur, het landschap en het efgoed.
Lees ook
-
Naarders en Huizers geschokt door plan voor woontoren in natuurgebied: "Dit willen we niet"
Donderdag 06 augustus 2020 om 10:27
De buurt heeft veel bezwaren. Het gebouw zou de naastgelegen woonwijk in de schaduw zetten en het uitzicht verpesten. Daarnaast zou de bouw volgens de buurt een grote aanslag om de natuur vormen, mede omdat er beschermde dieren in het gebied leven. De bezwaarmakers schermen er mee dat de woontoren ook helemaal niet is toegestaan, omdat het gebouw veel te hoog wordt.
De bouw van de woontoren heeft de laatste maanden veel stof doen opwaaien, mede door het vele protest van de actievoerders. Dat zorgt er mede voor dat het verzet tegen het bouwplan verder toeneemt.
Dat verzet leidde er toe dat het oorspronkelijke bouwplan ondertussen al een paar keer is aangepast. Nu ligt er weer een nieuw ontwerp op tafel.
"Dit plan is in totaal 43 meter hoog, tien meter meer dan eerst. Dat moeten we allemaal niet willen hier en dat kan ook niet"
Nog hoger gebouw
De grote moderne houten woontoren van 33 meter hoog heeft plaatsgemaakt voor een nóg hoger gebouw. De buurt is er niet blij mee. "Het is een poging om te kijken wat er volgens het bestemmingsplan wel allemaal mogelijk zou zijn. De eerste aanvraag voor de hoge houten woontoren voldoet met zijn rechte vormen zeker niet aan het bestemmingsplan. Dit is een nieuwe poging", zegt Dolf van Elten van de Vrienden van 't Gooi.
"Het bestemmingsplan hanteert een paar regels waar eventuele bouw op het stuk grond aan moet voldoen. Daar staat onder meer iets over maximale goothoogte van zes meter en de helling van het dak van zestig graden. Er staat niets over maximale totale hoogte. De projectontwikkelaar stelt dat dat de enige normen zijn en is daar nu heel creatief mee omgesprongen. De dakgoot van het nieuwe ontwerp voldoet aan de norm, de helling van het dak ook, maar is wel in totaal 43 meter hoog. Dat moeten we allemaal niet willen hier en dat kan ook niet."
Mede-actievoerder Victor Nijenhuis van de Stichting Naarder Eng is het roerend met hem eens. "Het is weer een volgend probeersel. Dit kunnen we toch niet serieus nemen?", reageert hij enigszins cynisch. "Dit past echt niet ook echt niet. Als ik het zo zie, vraag ik me ook echt af hoe veilig dit is. Het lijkt wel een tribune. Het lijkt me doodeng om daar helemaal boven te wonen."
Tekst gaat door onder de afbeelding
De projectontwikkelaar heeft de gemeente laten weten dat het nieuwe plan zo exact aan de voorwaarden van het bestemmingsplan voldoet, dat de gemeente er alleen maar een klap op hoeft te geven.
De bezwaarmakers zijn het daar niet mee eens. "Historisch onderzoek heeft
uitgewezen dat bij het vaststellen van het huidige bestemmingsplan via een ingewikkelde constructie en bij wijze van uitzondering de bouw van een groot woonhuis is toegestaan. Dit als oplossing om een einde te maken aan de rommelige situatie die was ontstaan door alle hokken en barakken van de daar gevestigde handel in circusdieren. Helaas staat in de definitie van het begrip woonhuis dat dit mag bestaan uit één of meer samengevoegde woningen. De projectontwikkelaar ziet dat als een opening om er meteen 37 woningen te maken, maar dat is volgens ons niet de bedoeling", aldus de Vrienden van 't Gooi.
Juridische procedures
De bezwaarmakers staan in de startblokken om al dan niet via juridische procedures te voorkomen dat er meer wordt gebouwd dan het toegestane grote landhuis." De kuil is als onderdeel van de Naardereng beschermd natuurgebied, daar is geen plaats voor een groot appartementengebouw", aldus de Vrienden van 't Gooi.
De Stichting Naarder Eng deed vorige maand al een dringende oproep aan de gemeente Gooise Meren om het probleem op te pakken en tot een oplossing te komen voor de kwestie. Dat is tot op heden niet gebeurd.
Lees ook
-
Wethouder Huizen: "Woontoren Driftweg zal er wat mij betreft niet komen"
Zaterdag 22 augustus 2020 om 18:00 -
Projectontwikkelaar verbaasd over kritiek op 'ongepast' bouwplan Huizen: "Niemand heeft er last van"
Vrijdag 07 augustus 2020 om 08:51