ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Mateloos populaire Weesp groeit keihard: "Ideale ligging met veel rust en ruimte" | NH Gooi
  • Regio Weesp
  • Thema Politiek
  • Dinsdag 05 januari 2021 om 19:00 | bijgewerkt: zaterdag 09 januari 2021 om 12:24 uur
  • Mark Arents

WEESP - Terwijl de wijk Weespersluis nu nog voor een groot deel uit zand bestaat, schieten de bevolkingscijfers van de stad Weesp al omhoog. In 2020 kwamen er per 1.000 inwoners 37 nieuwe inwoners bij. Daarmee is Weesp relatief de hardst groeiende gemeente van heel Nederland.

Weesp Mateloos populair
NH Nieuws / Mark Arents

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht vandaag die cijfers naar buiten. Getallen die voor makelaar Danielle Clemens niet als een verrassing komen. "Weesp heeft het nuttige van een stad, maar het gezellige van een dorp. Al mag je Weesp absoluut geen dorp noemen", voegt ze snel toe.

Clemens verkocht namens Vuurtoren Makelaars een groot deel van de nieuwbouwwoningen in Weespersluis. "Er is eigenlijk niemand die hier niet enthousiast wordt van de huizen. Elk huis heeft iets unieks en deze stijl valt zeer in de smaak bij veel Amsterdammers." 

"Toen bleek dat wij de 20.000e inwoner van Weesp waren"
Merel van Duivenvoorde - 20.000e Weesper

Daar slaat Clemens de spijker op z'n kop: de grote groei in Weesp heeft namelijk vooral te maken met Amsterdammers die de hoofdstad verlaten. "De ligging is echt ideaal, je fietst zo naar Amsterdam", vertelt Merel van Duivenvoorde. "Dus je hoeft weinig in Amsterdam op te geven, maar in Weesp heb je veel meer rust, ruimte en grotere huizen."

Zij en haar man Simon en zoontje Taeke verhuisden afgelopen zomer naar Weesp. "Toen bleek dat wij de 20.000e inwoner van Weesp waren", vertelt Simon. Hij somt zonder te overleggen zo dezelfde voordelen van Weesp op ten opzichte van de Amsterdam. "We werken nu natuurlijk allebei thuis. Dat was veel ingewikkelder geweest in ons vorige huis in Amsterdam."

Bekijk hieronder een reportage over de populariteit van Weesp. Tekst loopt door onder video.

NH Nieuws

Toch brengt de snelle groei ook wat problemen met zich mee. Zo geeft Merel aan hoe lastig het is om haar zoontje op een crèche te krijgen. "Gelukkig bouwen ze nu een grote basisschool, dus dat komt wel goed. Bij bso's heb je gewoon wachttijden van anderhalf jaar, dat is wel heftig."

Enthousiaste burgemeester

Ook burgemeester Bas Jan van Bochove reageert allerminst verbaasd op de cijfers. "Het is een ongelofelijk mooie wijk en ik spreek mensen die daar met heel veel plezier wonen. Veel mensen erkennen en herkennen de kwaliteit en ligging van deze regio."

Op de vraag of inwoners bang zijn dat de groei van de Weesper bevolking ten koste gaat van die benoemde kwaliteiten van de plaats, heeft hij een duidelijk antwoord. "Weesp blijft ook na de fusie met Amsterdam door haar ligging een soort enclave omringd door een groen gebied. Wat mij betreft is de bevolkingsgroei van Weesp een teken van leefbaarheid en vitaliteit van de stad. Dat gaat niet verloren na de fusie."

Benieuwd of jouw gemeente krimpt of groeit? Bekijk de kaart hieronder:

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren