• Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Maandag 11 januari om 12:35 | bijgewerkt: om 13:29 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum is niet onder de indruk van de aangekondigde aangifte tegen hem en de gemeente Hilversum door actiegroep Nederland in Opstand. De actiegroep zegt aangifte te doen omdat de gemeente Hilversum gistermiddag de demonstratie tegen de lockdown voortijdig afbrak. "Als gemeente hebben we gedaan wat we moesten doen", stelt Broertjes.

Burgemeester Pieter Broertjes
Burgemeester Pieter Broertjes Gemeente Hilversum

De demonstratie tegen de lockdown en andere coronamaatregelen op het Hilversumse Marktplein werd gisteren een half uur eerder op last van de gemeente beëindigd. Dat gebeurde toen demonstranten voor langere tijd onvoldoende afstand hielden en er volgens de gemeente op momenten een 'feestsfeer' ontstond.

Burgemeester Broertjes laat aan NH Nieuws weten dat er volgens hem vooraf heldere afspraken zijn gemaakt over de demonstratie en dat die werden verbroken. "Zo was er de afspraak dat onder meer de maatregel om anderhalve meter afstand van elkaar te houden zou worden nageleefd."

De gemeente heeft de situatie samen met de politie continu in de gaten gehouden. Er vloog onder meer een drone over het plein. "Het leek eerst wel goed te gaan, maar naar mate het protest vorderde, stonden de mensen echt te dicht tegen elkaar. Daarnaast hebben we met elkaar afgesproken dat het een protest zou zijn en dat er geen festivalsfeer zou heersen. Er werd gedanst en de muziek ging hard. Toen hebben we als driehoek besloten in te grijpen en de demonstratie te stoppen."

Stekker uit demonstratie

Dat de demonstratie werd afgekapt, is tegen het zere been van organisator Nederland in Opstand. Voorman Tinus Koops kondigde gistermiddag aan om aangifte te doen tegen de gemeente Hilversum en burgemeester Broertjes in het bijzonder. "We hebben het recht om te demonstreren, dat is een grondrecht. Daarnaast hebben we in mijn ogen de hele demonstratie ons best gedaan om ervoor te zorgen dat, hoewel we het er zelf niet mee eens zijn, de maatregelen werden nageleefd."

Volgens Koops liepen er verschillende betrokkenen van de actiegroep over het terrein om te zorgen dat er afstand werd gehouden. "Wij hebben gedaan wat we moeten doen. Ik heb het idee dat men er van te voren al op uit was om de demonstratie op een gegeven moment te stoppen, ook als ik kijk naar hoe moeilijk er vooraf gedaan werd om de demonstratie toe te staan."

"Als de organisatie de stekker er niet uit wil trekken, dan moet iemand van ons het doen"
Burgemeester pieter broertjes

De manier waarop de demonstratie werd stopgezet, steekt de organisatie. Een medewerker van de gemeente trok er rond half vier letterlijk de stekker uit. "Dat vind ik echt niet kunnen", zegt Koops. "Er staat daar bovendien hartstikke dure apparatuur op het podium. Die kan het begeven door zo'n klap. Hier gaan we nog een vervolg aan geven."

De organisator laat ook weten de huurkosten van de apparatuur bij de gemeente te verhalen voor de tijd dat demonstratie niet door mocht gaan. Het gaat om zo'n 450 euro.

Aangifte 'stank voor dank'

Broertjes stelt dat de gemeente Hilversum volgens hem gedaan heeft wat ze moest doen. "Als de organisatie de stekker er niet uit wil trekken, dan moet iemand van ons het doen", pareert hij de kritiek. "Als ik er al met al op terugkijk hebben we als gemeente deze demonstratie netjes gefaciliteerd. Deze mensen hebben met drie uur demonstratie ook ruim de tijd gehad om hun punt te maken. Er waren Hilversummers die het geen goed idee vonden dat ik toestemming gaf voor deze demonstratie in coronatijd, maar we hebben het toegestaan omdat demonstreren nou eenmaal een grondrecht is."

Volgens Broertjes zijn de opgelegde regels niet meer dan logisch gezien de situatie met het virus en is er vanwege het niet naleven van de regels uiteindelijk ingegrepen. "Ik moet de gezondheid van de mensen op het plein kunnen waarborgen."

Dat er aangifte tegen hem en de gemeente wordt gedaan voelt voor Broertjes als 'stank voor dank'. "Dat gevoel heb ik wel, ja", reageert hij. "Ik wacht wel af wat er nu verder gebeurt. Ik kan er, tot ik daadwerkelijk een aangifte heb gezien, verder vrij weinig over zeggen."

Bekijk hier de sfeerreportage die NH Nieuws gisteren maakte tijdens de demonstratie:

NH Nieuws

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren