ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Niet erop, maar eronder: brandweerduikers oefenen na acht jaar weer onder het ijs | NH Gooi
  • Thema Hulpdiensten
  • Maandag 15 februari 2021 om 17:02
  • Carlijn Kolk

NEDERHORST DEN BERG - Het was niet alleen een fantastisch weekend voor elke schaatsliefhebber, ook het duikteam van brandweer Nederhorst den Berg was blij met de dikke ijslaag. Na acht jaar wachten konden ze eindelijk weer het ijsduiken goed oefenen. 

IJsduiken
NH Nieuws

Vincent Smit en Nick IJkhout zijn de gelukkigen die onder het ijs mogen zwemmen. "Zo gaaf", vertelt Nick. Het is alweer acht jaar geleden dat hij voor het laatst onder een goede ijslaag heeft kunnen duiken. Voor zijn 26-jarige collega Vincent is het zelfs de eerste keer. "En dat ook nog eens met sneeuw erop. Dat is helemaal wijs om te doen." 

Bekijk hier de beelden van onder het ijs: 

NH Nieuws

Beide duikers houden van de rust en de stilte onder water. "En dat er ook iets boven je zit waar je niet zo snel doorheen komt. Dat geeft wel een kick", voegt Smit toe. Maar je moet wel een beetje lef hebben om je onder het ijs te begeven want het kan wat claustrofobisch zijn.

Het is echt een vak apart, geven de duikers aan. "Het kan zijn dat je op een gegeven moment minder diep komt en dan voel je aan de onderkant de bodem en aan de bovenkant het ijs. Dan moet je heel rustig blijven." Ze duiken met een droogpak aan, dus koud krijgen ze het niet. "Maar je moet er geen uur in gaan liggen", vult IJshout aan. 

Oefenen

Onveilig voelen ze zich niet. "We oefenen veel, vertrouwen op de spullen én op de collega die aan de kant staat en het touw vast heeft. Diegene communiceert via een microfoon, die bij de duikers in het masker zit, of via het touw met signalen. Met die signalen geeft hij aan welke kant de duikers op moeten, want onder water weten ze niet waar ze zelf zijn. "Op het moment dat ik onder ga probeer ik op te letten welke kant ik op ga, maar op een geven moment ben je toch je oriëntatie kwijt", vertelt Vincent. 

Rondom Nederhorst den Berg ligt veel water, dus het is belangrijk om veel te oefenen. Zo oefenen ze het aankleden, procedures en hoe je onder water moet zoeken naar mensen. "In de praktijk kun je van alles verwachten. Daarom wil je ook zo breed mogelijk oefenen. Zo heb je bij elk echt incident altijd wel handvatten om uit je rugzakje te halen", vertellen de duikers. 

En nog geen paar minuten na de oefening, gaat de pieper en moeten ze als de wiedeweerga naar de Loosdrechtse Plassen. Daar zou iemand in een wak zijn gevallen. Nick IJkhout gaat het water in om te zoeken, maar hij vindt niemand. "Het was een zware inzet", vertelt hij direct na afloop. Het wak lag midden op de plas dus ze moesten een eind over het ijs tijgeren om erbij te komen. Elke keer vielen de ijsschotsen onder hem vandaan. Uiteindelijk bleek het loos alarm.

Nieuwe duikers
De de brandweermannen laten zien hoe het ijsduiken werkt is niet zomaar: het team van brandweer Nederhorst den Berg is op zoek naar nieuwe duikers. Op dit moment hebben ze maar elf duikers en er moeten altijd twee duikers op het dorp blijven. "Dat is soms best puzzelen", vertellen ze.
Ze zoeken mensen die de rust kunnen bewaren en het leuk vinden om in een groep te werken. Lijkt het je leuk om brandweerduiker te worden? Neem dan contact op met de brandweerpost. 

IJsduiken
NH Nieuws

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Kick Down | Vandaag om 20:00.
  • Gezelligheid op je woensdag met Juan, Nico en Lotte!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 22:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren