ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum wil sneller dan de rest aardgasvrij zijn, maar opschieten doet het niet | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Thema Wonen
  • Woensdag 17 februari 2021 om 18:20 | bijgewerkt: om 20:03 uur
  • Carlijn Kolk

HILVERSUM - In heel Noord-Holland mag in 2050 geen huis meer aardgas hebben. Hilversum heeft zelfs de ambitie om dat tien jaar eerder te realiseren. Maar heel hard gaat dat nog niet, want uit de jongste cijfers van het CBS blijkt dat er in 2019 pas 309 gasloze huizen waren. En dat van de 42.324 huizen die Hilversum telt. 

Hilversumse Meent
NH Nieuws/Sjoerd Stoop

"Dat is niet het tempo dat we nodig hebben. Dat weten we met z'n allen", moet de Hilversumse wethouder Bart Heller erkennen. "Tegelijkertijd weten we ook dat we tijd nodig hebben om op snelheid te komen. Vervolgens moeten we wel steeds meer snelheid gaan maken, want op dit moment gaat het inderdaad te langzaam."

Om snelheid te maken is de Hilversumse Meent ingezet als proefproject. Daar worden 600 woningen versneld van het gas afgehaald. Onder het mom 'aldoende leert men' gaat de wethouder aan de slag. "In alle eerlijkheid weten we nog niet hoe we dat gaan doen. We komen achter de voordeur van mensen. Het heeft gevolgen voor je huishouden, hoe je kookt. We gaan mensen vragen om te investeren. Dat zijn rendabele investeringen, maar toch." Hij erkent dan ook dat ze hobbels gaan tegenkomen. 

Elte Risselada woont met zijn vrouw in de wijk en staat niet te springen om van het gas af te gaan. "Er zijn te veel losse eindjes", vertelt hij. Daarnaast vindt hij het te duur en is zijn huis ongeschikt. "Het is te oud, te weinig isolatie. Dan moet je uiteindelijk veel energie op een andere manier instoppen om warme voeten te houden."

Tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

De bewoner van de Hilversumse Meent zou graag zien dat de gemeente eerst meer duidelijkheid geeft over de alternatieven voordat er begonnen wordt. "Ik vind dat ze erg hard lopen en ik weet ook niet wat ze willen. Warmtepomp of toch stadsverwarming?", vraagt hij zich hard op af. "En om in elk huis een warmtepomp neer te zetten is ook de oplossing niet. Wat zijn ze plan?"

In gesprek gaan

De verantwoordelijk wethouder snapt zijn vragen, maar laat ook weten dat hij geen concreet plan kan neerleggen. "Het is juist in gesprek met de mensen en kijken naar het type woning. Wat is er maximaal rendabel nodig qua isolatie en wat resteert er dan qua warmtevraag. Welke technologie zal daar op passen", zo legt Heller uit. 

Elte ziet dat allemaal niet zitten. Maar denk niet dat hij niets voor het klimaat doet. Zijn huis heeft hij eigenhandig aan alle kanten geïsoleerd. Zoals zonnepanelen, geïsoleerde voordeur, nieuwe kozijnen en vloerverwarming. Hij zou dan ook het advies aan mensen geven om eerst in je eigen bubbel energievriendelijker te zijn en beter op je eigen stookgedrag te letten. 

Bereidwilligheid

Ondanks dat de bereidwilligheid bij de Hilversumse nog niet erg hoog is, gaat de gemeente verder met de proeftuin. Op vrijwillige basis worden huizen van het gas afgekoppeld. De wethouder benadrukt dat niemand wordt gedwongen. "Ik begrijp dat mensen zich daar zorgen over maken, want het zijn ingrijpende zaken. De gemeente gaat niet over woningen van de inwoners. Het enige wat wij kunnen doen is in gesprek met de inwoners en een goed pakket van maatregelen samenstellen die zij willen."

Door deze proeftuin hoopt de gemeente erachter te komen hoe ze het beste het beleid door heel Hilversum kunnen uitrollen. De vraag is echter wel hoe de gemeente de torenhoge ambitie van 2040 gaat waarmaken. "Door alles op alles te zetten om in de Hilversumse Meent met de middelen die we hebben gekregen in elk geval in 2028 600 woningen losgekoppeld te hebben", aldus de wethouder. "En om tegelijkertijd in overleg met al die andere gemeenten te lobbyen dat we de middelen en duidelijkheid krijgen die we nodig hebben om dit voor heel Hilversum te gaan doen."

Tegemoetkoming

Want er zijn een aantal zaken die volgens de wethouder echt geregeld moeten worden. Zo moet er een tegemoetkoming in geld komen voor de inwoners om hun huis gasloos te maken. Maar ook geld voor de gemeente. "Want het is een ongelofelijke bak werk waar waarschijnlijk straks zo'n tien mensen structureel werk aan hebben." Maar ook een hoop zaken op het vlak van wet- en regelgeving. 

Als dan alles duidelijk is en goed geregeld is. "Dan ga ik als wethouder duurzaamheid verschrikkelijk hard lopen om dit voor elkaar te krijgen", zo besluit hij. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren