• Regio Hilversum
  • Donderdag 18 februari om 11:33
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Veel Nederlandse kappers doen vanavond het licht in hun kapperszaak aan als stil protest tegen hun nog altijd gedwongen sluiting door de coronacrisis en het gebrek aan financiële steun om dat te compenseren. De Hilversumse kapper Carlo de Vroede doet mee met de actie. "Het gaat momenteel ronduit slecht", beseft hij.

Carlo de Vroede van Carlo Knippen en zo in HIlversum
Carlo de Vroede van Carlo Knippen en zo in HIlversum Carlo de Vroede

Net als veel andere kappers is Carlo er helemaal klaar mee dat zijn zaak dicht moet zonder dat daar meteen coronasteun van de overheid tegenover staat. Zijn zaak is sinds half december, toen de zware lockdown begon, gesloten. "We hebben sinds die sluiting nog geen enkele tegemoetkoming gekregen. We kunnen pas sinds deze week tegemoetkoming aanvragen", vertelt hij op NH Radio.

Toch betekent dat niet dat er meteen steun is. "Ik kwam er pas een paar dagen geleden doorheen. Toen kreeg ik te horen dat het tot acht weken kan duren totdat ik hoor of ik zo'n tegemoetkoming krijg. Veel mensen denken dat wij als kappers nu al geld krijgen van de regering, maar dat is echt niet waar. Daar zijn we als kappers echt niet blij mee."

Beluister hier het hele gesprek met kapper Carlo. Tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

Het gebrek aan steun zorgt ervoor dat veel kappers ten einde raad zijn. "Ik sprak afgelopen week een kapper die twee zaken heeft met vijftien man personeel. Die was echt ten einde raad. Hij had z'n huis al verkocht en was al bijna door het geld daarvan heen. Zelf heb ik mijn personeel al moeten ontslaan, maar daar komen ook weer allemaal kosten bij kijken. Daar word je niet blij van kan ik je vertellen. Ik heb er echt slapeloze nachten van."

Lampen van de zaak aan

Als protest gaan vanavond dus de lampen van Carlo's zaak aan de Hilversumse Gijsbrecht van Amstelstraat aan. Geknipt wordt er niet, maar het lijkt zo wel of de zaak open is. "Als ik wel zou knippen, krijg ik een enorme boete. Dat is wel heel gek overigens, want ik zie heel veel mensen die nu gewoon met een strakke coupe rondlopen. Hugo de Jonge om er maar één te noemen. Ik geloof echt niet dat zijn vrouw dat gedaan heeft. En zo zijn er meer, ook andere mensen."

De kappers hopen met hun statement het kabinet zo ver te krijgen om ze echt tegemoet te komen. "Er moet gewoon echt goede steun komen", stelt Carlo. "En vooral een goed vooruitzicht. Maar daar heb ik eigenlijk wel een hard hoofd in. Ik hoorde Diederik Gommers gisteren al zeggen dat echte versoepelingen erg onwaarschijnlijk zijn. Dus ja."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hiphop, met Jeffrey Ophof en Anish Raghubardayal
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren