'T GOOI - Er moeten verdere versoepelingen van de coronaregels komen, omdat de nog steeds verregaande coronamaatregelen te veel veerkracht vragen van de samenleving en de economische gevolgen veel te groot worden. Dat stellen de burgemeesters van de Gooise gemeenten. "De rek is eruit en burgerlijke ongehoorzaamheid dreigt", zegt burgemeester Pieter Broertjes als hoofd van de veiligheidsregio namens zijn collega's.
De burgemeesters reageren op een noodkreet van Gooise winkeliersverenigingen, horecaondernemers en de culturele sector en de roep om verdere versoepelingen. De groep vreest grote gevolgen als de lockdown en de strenge coronamaatregelen nog langer duren. Ze vrezen faillissementen, leegstand en de 'dood' van hun normaal gesproken levendige centra. "Het water staat ons al bóven de lippen", zo stellen ze. Ze vragen om lucht, versoepelingen van de coronaregels moeten dat bewerkstelligen. Het liefst gaan ze zelfs vanaf 3 maart weer open.
Alle burgemeesters voelen de pijn van de ondernemers, zo stellen ze. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum brak eerder deze week al een lans voor de heropening van de terrassen. Volgens hem kunnen de terrassen, onder voorwaarden, weer open. "Mensen gaan toch al naar buiten. Ze gaan bovenop elkaar zitten en dan náást het terras. Dan kun je het beter gecontroleerd doen", aldus Broertjes eerder deze week.
Meer versoepelingen
Maar het gaat verder dan terrassen alleen: de burgemeesters stellen dat er meer versoepelingen moeten komen. "Voor iedereen staat uiteraard nog steeds voorop dat het virus moet worden bestreden, daar kan geen misverstand over bestaan", zo zeggen ze.
"Toch nemen wij als burgemeesters een soort kanteling in het oordeel van de samenleving waar. Een kanteling, waarbij echt nog steeds virusbestrijding als hoge prioriteit geldt, maar waarbij meer prominent de vraag gesteld wordt welke offers van de samenleving nog langer gevraagd kunnen worden."
"Er moet een betere balans ontstaan tussen virusbestrijding enerzijds en ruimte voor de samenleving om te leven anderzijds"
De als maar voortdurende maatregelen - de coronacrisis duurt al een jaar - zorgt ervoor dat de rek er voor de samenleving ondertussen uit is, zo stellen de burgemeesters. En dat heeft grote consequenties: "Burgerlijke ongehoorzaamheid dreigt", weten ze. "Die ontwikkeling willen wij voor zijn, want dan is het hek van de dam en zal het moeilijk zo niet onmogelijk worden de geest weer in de fles te krijgen."
De burgemeesters roepen daarom om verdere versoepelingen van de coronaregels. "Met de dinsdag aangekondigde versoepelingen is weliswaar een beweging in de gewenste richting gemaakt, maar daarmee wordt de noodzakelijke balans in onze ogen nog niet bereikt. Daarom zullen we pleiten voor verdere gecontroleerde en in de praktijk ook uitvoerbare verruiming en versoepeling van maatregelen."
Meer ruimte om te leven
De burgemeesters stellen dat 'de combinatie van intensief blijven testen, een adequate vaccinatiestrategie en een ander weertype vanaf het voorjaar', voldoende randvoorwaarden zullen zijn voor een 'in alle opzichten verantwoorde en substantiële versoepeling'. "Daarmee zien we dan ook een betere balans ontstaan tussen virusbestrijding enerzijds en ruimte voor de samenleving om te leven anderzijds en daarmee een sterker wordend licht aan het einde van de coronatunnel."
De zorgen van de winkeliers, horecaondernemers en culturele sector komen hard aan, zo stellen de burgemeesters. Broertjes geeft aan de zorgen als steun te gebruiken voor het pleidooi van de burgemeesters om de maatregelen te versoepelen. "We doen met klem de oproep aan de ministers om op verantwoorde wijze meer versoepelingen toe te laten."
Lees ook
-
Gooise gemeenten melden kleine stijging coronagevallen, Hilversum heeft flinke daling
Dinsdag 23 februari 2021 om 15:20 -
Noodkreet van wanhopige ondernemers: "Het water staat ons al bóven de lippen"
Maandag 22 februari 2021 om 15:06 -
Extra steun voor horecaondernemers Gooise Meren: hele jaar geen belasting voor terras
Donderdag 18 februari 2021 om 09:47