• Thema Politiek
  • Donderdag 25 februari om 12:40 | bijgewerkt: vrijdag 26 maart om 12:04 uur
  • Sjoerd Stoop

'T GOOI - Er moeten verdere versoepelingen van de coronaregels komen, omdat de nog steeds verregaande coronamaatregelen te veel veerkracht vragen van de samenleving en de economische gevolgen veel te groot worden. Dat stellen de burgemeesters van de Gooise gemeenten. "De rek is eruit en burgerlijke ongehoorzaamheid dreigt", zegt burgemeester Pieter Broertjes als hoofd van de veiligheidsregio namens zijn collega's. 

Drukte in het centrum van Hilversum
Drukte in het centrum van Hilversum NH Nieuws/Mark Arents

De burgemeesters reageren op een noodkreet van Gooise winkeliersverenigingen, horecaondernemers en de culturele sector en de roep om verdere versoepelingen. De groep vreest grote gevolgen als de lockdown en de strenge coronamaatregelen nog langer duren. Ze vrezen faillissementen, leegstand en de 'dood' van hun normaal gesproken levendige centra. "Het water staat ons al bóven de lippen", zo stellen ze. Ze vragen om lucht, versoepelingen van de coronaregels moeten dat bewerkstelligen. Het liefst gaan ze zelfs vanaf 3 maart weer open.

Alle burgemeesters voelen de pijn van de ondernemers, zo stellen ze. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum brak eerder deze week al een lans voor de heropening van de terrassen. Volgens hem kunnen de terrassen, onder voorwaarden, weer open. "Mensen gaan toch al naar buiten. Ze gaan bovenop elkaar zitten en dan náást het terras. Dan kun je het beter gecontroleerd doen", aldus Broertjes eerder deze week. 

Meer versoepelingen

Maar het gaat verder dan terrassen alleen: de burgemeesters stellen dat er meer versoepelingen moeten komen. "Voor iedereen staat uiteraard nog steeds voorop dat het virus moet worden bestreden, daar kan geen misverstand over bestaan", zo zeggen ze.

"Toch nemen wij als burgemeesters een soort kanteling in het oordeel van de samenleving waar. Een kanteling, waarbij echt nog steeds virusbestrijding als hoge prioriteit geldt, maar waarbij meer prominent de vraag gesteld wordt welke offers van de samenleving nog langer gevraagd kunnen worden."

"Er moet een betere balans ontstaan tussen virusbestrijding enerzijds en ruimte voor de samenleving om te leven anderzijds"
burgemeester pieter broertjes

De als maar voortdurende maatregelen - de coronacrisis duurt al een jaar - zorgt ervoor dat de rek er voor de samenleving ondertussen uit is, zo stellen de burgemeesters. En dat heeft grote consequenties: "Burgerlijke ongehoorzaamheid dreigt", weten ze. "Die ontwikkeling willen wij voor zijn, want dan is het hek van de dam en zal het moeilijk zo niet onmogelijk worden de geest weer in de fles te krijgen." 

De burgemeesters roepen daarom om verdere versoepelingen van de coronaregels. "Met de dinsdag aangekondigde versoepelingen is weliswaar een beweging in de gewenste richting gemaakt, maar daarmee wordt de noodzakelijke balans in onze ogen nog niet bereikt. Daarom  zullen we pleiten voor verdere gecontroleerde en in de praktijk ook uitvoerbare verruiming en versoepeling van maatregelen."

Meer ruimte om te leven

De burgemeesters stellen dat 'de combinatie van intensief blijven testen, een adequate vaccinatiestrategie en een ander weertype vanaf het voorjaar', voldoende randvoorwaarden zullen zijn voor een 'in alle opzichten verantwoorde en substantiële versoepeling'. "Daarmee zien we dan ook een betere balans ontstaan tussen virusbestrijding enerzijds en ruimte voor de samenleving om te leven anderzijds en daarmee een sterker wordend licht aan het einde van de coronatunnel."

De zorgen van de winkeliers, horecaondernemers en culturele sector komen hard aan, zo stellen de burgemeesters. Broertjes geeft aan de zorgen als steun te gebruiken voor het pleidooi van de burgemeesters om de maatregelen te versoepelen. "We doen met klem de oproep aan de ministers om op verantwoorde wijze meer versoepelingen toe te laten."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hiphop, met Jeffrey Ophof en Anish Raghubardayal
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren