HILVERSUM - De maandenlange vertraging bij de bouw van de tunnel voor de snelle busbaan aan de oostkant van Hilversum, kost Hilversum geen cent extra. Dat stellen burgemeester en wethouders na zorgen van Hart voor Hilversum en de VVD. Hilversum heeft afgesproken dat het zelf maximaal 2,5 miljoen euro bijdraagt aan het miljoenenproject en dat blijft zo.

Eerder deze maand werd bekend dat de bouw van de spoortunnel aan de Oosterengweg voor de komst van de snelle HOV-bus tussen Hilversum en Huizen, zeker zes tot tien maanden langer gaat duren dan gepland. Dat was een enorme tegenvaller voor het bouwproject waar al een jaar aan gewerkt wordt en bij buurtbewoners bovenal veel overlast veroorzaakt.
De vertraging komt volgens bouwer BAM Infra, de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland door 'technische tegenvallers' en gevolgen van de coronacrisis.
Zorgen over de kosten
De forse vertraging leidde bij politieke partijen Hart voor Hilversum en de VVD tot zorgen. De zorgen gaan vooral over het kostenplaatje van het toch al zo dure project.
Toch blijkt Hilversum zich geen zorgen te maken dat de vertraging van het project een flinke extra rekening oplevert. De provincie Noord-Holland en ProRail praten met bouwer BAM Infra over de oorzaken van de vertraging en wie daar contractueel voor aansprakelijk is. "De gemeente Hilversum is daarin geen partij. De financiële bijdrage van de gemeente Hilversum aan het project HOV in ’t Gooi is gemaximeerd op een bedrag van 2,5 miljoen euro", aldus burgemeester en wethouders.
Gevolgen voor de buurt
Dat de vertraging wel gevolgen heeft voor buurtbewoners, daar kan Hilversum dan weer niet omheen. De buurt zal langer last hebben van het werk, dat grotendeels letterlijk in hun voortuinen gebeurt, en ook de wegafsluitingen zullen langer gelden. Hoe hoog de vertraging precies oploopt wordt eind mei of begin april bekend.
Burgemeester en wethouders stellen dat de projectgroep HOV in 't Gooi en de aannemer er alles aan proberen te doen om de vertraging zoveel mogelijk te beperken. Wethouder Annette Wolthers wijst er wel op dat voorafgaand aan de bouw rekening werd gehouden met wegafsluitingen die tweeënhalf jaar zouden duren. Dat het werk in anderhalf jaar gedaan kon worden was destijds een meevallertje. De wethouder wijst erop dat ook met de vertraging de afgesproken tweeënhalf jaar niet wordt overschreden.
Lees ook
-
Hilversumse buurt jarenlang in bouwput: "We zijn eigenlijk blij dat ze zijn gestart"
Dinsdag 31 maart 2020 om 12:55