ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Steeds meer belangstelling voor natuurbegraafplaatsen in het Gooi | NH Gooi

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame manier van begraven op een natuurbegraafplaats. Ook in de Gooi en Vechtstreek is dat het geval. Zo heeft Hilversum sinds vorig jaar april zo'n 70 natuurbegraafplekken, die inmiddels al voor de helft zijn bezet. Ook gemeente Gooise Meren krijgt er eind mei 400 plekken bij. Beide gemeenten merken dat er steeds meer animo is voor de natuurvriendelijke graven, die een uitkomst bieden voor mensen die milieubewust in het leven staan.

Natuurbegraafplaats Bosdrift Hilversum
Op een natuurbegraafplaats wordt het lichaam teruggegeven aan de natuur NH Nieuws / Julian Fillekers

Op een natuurbegraafplaats staat de rust van de natuur centraal. In plaats van grafstenen, tomben, kapellen en monumenten, staan er bomen en plantjes in bloei. Bij een natuurbegrafenis wordt het lichaam letterlijk 'teruggegeven' aan de natuur. De overledene kan worden begraven in een puur houten – en dus biologisch afbreekbare – kist, of op een plank met daarover een lijkwade. Ook de kleding van de overledene moet van katoen of linnen zijn. Alles wat wordt begraven kan daardoor worden opgenomen door de natuur.

Natuurgraven krijgen geen stenen monument. In plaats van een grafsteen krijgt de overledene een houten boomschijf met daarop de naam, geboorte- en overlijdensdatum. Bij elk graf wordt een boom geplant, met daarin een chip die via de website van het uitvaartcentrum kan worden afgelezen. Zo kunnen nabestaanden de exacte plek van het graf altijd terugvinden.

Steeds meer animo voor natuur

Een deel van de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Bosdrift in Hilversum was behoorlijk verwilderd, dus daar wilde Anita van Loon, directeur van Uitvaartstichting Hilversum, iets mee doen. Na haar aanstelling in 2019 heeft Van Loon ervoor gekozen om er natuurgraven te plaatsen. "Ik ben er helemaal fan van, omdat je door het planten van bomen de omgeving weer gezonder maakt", zegt Van Loon.

"Je waant je echt in een soort natuurpark"
Anita van Loon, directeur Uitvaartstichting Hilversum

Waar de verharde paden op het terrein overgaan in paden van boomschorssnippers, loop je – omringd door oude bomen, wilde bloemen en boomstamwallen voor vlinders en bijen – als het ware de natuur in. "Het bijzondere is dat natuurgraven zich normaal gesproken buiten stedelijke gebieden bevinden", legt Van Loon uit, "maar hier in Hilversum waan je je echt in een soort natuurpark, terwijl je eigenlijk midden in de stad bent."

"De natuur is onderdeel van ons bestaan als uitvaartstichting", zegt Van Loon. "Het is mijn missie om enerzijds ervoor te zorgen dat de natuur behouden blijft, en anderzijds om onze gebouwen, die alle rijksmonumenten zijn, goed te onderhouden." Van Loon merkt dat de natuurgraven in opkomst zijn en dat er steeds meer mensen stilstaan bij hoe ze een milieuvriendelijke bijdrage kunnen leveren aan de natuur. Zo zijn er binnen een jaar tijd van de 64 natuurgraven namelijk al zo'n dertig bezet.

Kaarsen natuurbegraafplaats Hilversum
NH Nieuws / Julian Fillekers

Natuurgraven bieden volgens Van Loon niet alleen een milieuvriendelijke uitkomst, maar de nabestaanden van de overledene worden ook 'ontlast'. Het gehele graf is namelijk compleet biologisch afbreekbaar en hoeft dus niet verder te worden onderhouden. En waar de grafrechten voor een traditioneel graf voor minimaal tien jaar worden afgegeven, zijn de rechten voor een natuurgraf in Hilversum eeuwigdurend. Ook hoeven er geen grafrechten jarenlang te worden betaald. "Dat is allemaal van tevoren geregeld", benadrukt Van Loon. "Ik merk dat mensen die voor een natuurgraf kiezen hier bewust goed over hebben nagedacht."

Toch enige onduidelijkheid

Ook Peter Paul Dekker, begrafenisondernemer in de regio Hilversum en omstreken, merkt dat er steeds meer belangstelling is voor natuurbegrafenissen. Zo herbegraaft hij binnenkort iemand wiens nabestaanden hebben besloten om de overledene in een natuurgraf te leggen. Dekker verzorgt regelmatig begrafenissen op de Bosdrift en vindt natuurgraven een logische beslissing. "Juist die hele oude bomen en oude graven maken het tot een bijzondere begraafplaats", zegt hij, "dan dienen de natuurgraven ook als ondersteuning van de begraafplaats zelf."

Natuurbegraafplaats Bosdrift Hilversum
NH Nieuws / Julian Fillekers

Toch plaatst Dekker ook een kritische noot bij het plaatsen van natuurgraven in de stad. "Ik heb er op juridisch gebied wel vraagtekens bij", zegt de begrafenisondernemer. "De Oude Begraafplaats was bijvoorbeeld ooit dertig jaar lang gesloten, omdat er te veel graven 'eeuwigdurend' waren." Dekker hoopt daarom dat de gemeente Hilversum er snel iets op verzint. "Anders kan hetzelfde in de toekomst ook gebeuren met de natuurgraven op deze begraafplaats", zegt hij zorgelijk. "Dat kan nog jaren duren, maar iemand een graf geven 'voor onbepaalde tijd' is in die zin wel een groot woord."

400 nieuwe natuurgraven in de regio

Ook in de gemeente Gooise Meren is er steeds meer animo voor natuurbegrafenissen. Daarom biedt zij ruimte aan het plaatsen van zo'n 400 nieuwe natuurgraven op de Algemene Begraafplaats Nieuw Valkeveen. De natuurgraven komen op het deel van het terrein dat nog niet wordt gebruikt door de begraafplaats. Volgens de gemeente is de begraafplaats met zijn bosachtige omgeving een geschikte plek voor deze manier van begraven. Voor de 400 natuurgraven is een gebied van 10.300 m² bestemd. "Er is ruimte genoeg en er is behoorlijk wat vraag naar", laat de gemeente Gooise Meren weten.

"Mensen kunnen kiezen wat bij hen past"
Anton Steller, begraafplaatsbeheerder Gooise Meren

De beheerder van de begraafplaats, Anton Steller, is trots dat het gebied nu echt in gebruik wordt genomen. Ook is hij erg te spreken over de komst van natuurgraven naar de begraafplaats. "Ik vind het geweldig!", zegt Steller enthousiast. "Het past namelijk goed bij het gebied. Ook vind ik het erg belangrijk dat mensen kunnen kiezen wat bij hen past wat betreft hoe en waar zij worden begraven."

Er is gekozen voor het aantal vierhonderd, zodat de gemeente in de toekomst kan blijven voorzien in voldoende begraafruimte. De rechten voor een natuurgraf op de begraafplaats Nieuw Valkeveen kunnen voor 50 jaar worden afgegeven. Deze toevoeging aan het huidige aanbod van uitvaartmogelijkheden past bovendien goed bij de groenstrategie van de gemeente Gooise Meren. De natuurbegraafplaats wordt volgens de gemeente in gebruik genomen na het Weekend van de Begraafplaats van 28 tot en met 30 mei.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren