ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vrouwen willen in recordtijd de oceaan over: "5.000 kilometer roeien voor Bibian Mentel" | NH Gooi
  • Thema Goede doelen
  • Dinsdag 11 mei 2021 om 15:00 | bijgewerkt: om 21:16 uur
  • Jurgen van den Bos

Ze willen 5.000 kilometer de oceaan over roeien. Ze willen een wereldrecord verbreken. Ze willen vooral doorzetten, en dat alles voor het goede doel: de Mentelity Foundation van de onlangs overleden snowboarder Bibian Mentel. Wie zijn ze? Dat zijn de vrouwen van team 'Row For Impact' van de Talisker Whisky Atlantic Challenge: Debby Bijl, Bettina de Wild en Iris Noordzij. "5.000 kilometer roeien? Waarom niet?"

Row For Impact
Debby Bijl, Bettina de Wild en Iris Noordzij zijn klaar voor de tocht van 5000 kilometer Row For Impact

Op 12 december moet het gebeuren. Dan is de Atlantic Challenge, een roeiwedstrijd van de Canarische naar de Caribische eilanden. Een tocht van 5.000 kilometer roeiend over de Atlantische Oceaan en dat binnen een recordtijd van 48 dagen. Ze zijn er helemaal klaar voor, de vrouwen van team Row For Impact: Debby Bijl uit Julianadorp, Bettina de Wild uit Callantsoog en Iris Noordzij uit Friesland.

We denken in mogelijkheden, vertelt gezondheidstherapeute Debby Bijl blij. Zij hakte afgelopen december de knoop door om mee te doen. "Waarom ook niet? Als je samenwerkt met meerdere mensen gaat het vanzelf stromen." Debbie heeft al een flink zeevaartverleden achter de rug: zeevaartschool, gevaren op tankers. "Het lijkt me echt geweldig om te doen. Ik heb met het gezin overlegd, want het kost tijd en geld en ze staan er vierkant achter."

Bibian

Samen met Bettina, die het oceaanroeien al langer in haar hoofd heeft en Iris die de tocht al eerder heeft gedaan en graag nog een keer wil, is Debby volop aan het trainen. "De grootste drijfveer is Bibian Mentel en haar denken in mogelijkheden. Ik loop tegen de 50 en ik ben sportief, maar geen topsporter. De tocht is 80 procent mentale kracht, de rest is fysiek. Samen kom je een heel eind."

"Het is niet alleen de finish over roeien. Het is meer: het hele proces aangaan en mooie herinneringen kweken", vertelt Debby enthousiast. "Niets om je heen op de oceaan. Ik kijk er naar uit. Helemaal op jezelf zijn met de elementen, dolfijnen, orka's, walvissen, zonsondergangen, fluoriserend water. We hebben een boot en een team, dus gaan!"

wedstrijdboot Row For Impact
De wedstrijdboot van Row For Impact Row For Impact

Natuurlijk zoekt het team Row For Impact sponsors om ook de Mentelity Foundation te kunnen steunen. "We willen zoveel mogelijk geld ophalen voor het JUMP project. Bibian is onze grote inspiratie. We waren al met de stichting in gesprek nog voordat Bibian overleed. We hopen dat de stichting ook in december nog volop in de aandacht blijft."

"Het is eigenlijk net zo spannend als de weg oversteken"
debby bijl over de oceaantocht van 5.000 kilometer

De komende maanden moeten de vrouwen veel trainen. De wedstrijdboot komt met een aantal weken naar Noord-Holland en dan kunnen ze vanuit haven De Haukes op Wieringen trainen op het Amstelmeer. Dan volgen de Friese meren en de Noordzee, waar ze echt uren maken en ook hele weekeinden weg zullen zijn.

De boot waarmee het team gaat varen, heeft de oversteek al eerder gemaakt. Debby: "Die wordt nu weer helemaal onderzocht en klaargemaakt. Ik word er echt heel blij van. Ik heb geen angst om midden op de oceaan te zijn. Ik heb vertrouwen in de boot, die is zelfrichtend en we zitten vast met lijnen. Het is eigenlijk net zo spannend als de weg oversteken."

route Atlantic Challenge
route Atlantic Challenge Row For Impacht

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Erwin Bakker. Volg ons op Instagram @onairwin
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

All Inclusive

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren