ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent KNRM in Huizen drukste van Noord-Holland: 15 jaar reddingsacties op het Gooimeer | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Donderdag 13 mei om 15:00
  • Mark Arents

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vierde gisteren bescheiden dat het exact vijftien jaar een reddingstation in Huizen heeft. Toen wilde de organisatie naast de zee ook de randmeren gaan bedienen, inmiddels is het station in Huizen de drukste van Noord-Holland. "We varen hier zo'n 150 keer per jaar uit", vertelt vrijwilliger Martijn Bustin.

KNRM in Huizen
KNRM in Huizen NH Nieuws / Mark Arents

Het jubileum wordt gevierd met het hijsen van de KNRM-vlag en een speciale taart. Van de 35 vrijwilligers is slechts een handjevol aanwezig, waaronder Frans van Tol. Al ruim vijftig jaar is hij betrokken bij de reddingsbrigade in Huizen, ook toen de KNRM er nog niet was. "Sinds de KNRM hier is binnengekomen zijn de taken heel duidelijk verdeeld", legt Van Tol uit. "De KNRM pakt de 'search & rescue' taken, de reddingsbrigade focust zich op evenementen."

Volgens de gepassioneerde vrijwilliger is de behoefte aan een goed georganiseerd reddingsteam de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. "Er is meer beroepsvaart, meer watersport, er is gewoon meer vraag."

Drukste van Noord-Holland

"Huizen is qua aantal uitrukken het drukste reddingstation van Noord-Holland. Onze reddingsboot vaart ongeveer 150 keer per jaar uit", legt Martijn Bustin uit. "Het wordt met het jaar drukker. Alle nearshore-sporten nemen bijvoorbeeld toe, denk aan het windsurfen, kiten, suppen, die mensen komen ook weleens in de problemen."

Het Gooimeer wordt door watersporters vaak onderschat"
frans van tol - 50 jaar vrijwilliger

Toch heeft Frans van Tol in zijn ruim 50 jaar ervaring genoeg vooroordelen gehoord over de randmeren rondom 't Gooi. "De 'badkuip' werd het weleens door collega's van de kust grappend genoemd", vertelt hij lachend. "Maar als mensen hier dan meevoeren veranderde hun beeld flink."

Volgens beide heren kan het namelijk flink misgaan op de meren die zij bedienen, vanaf het Gooimeer tot aan het eiland Pampus. "Het water dat we hier kennen wordt binnen de watersport vaak onderschat", vertelt Van Tol. "Er zitten ondieptes in, diepe zuigputten en op sommige plekken is de vaargeul vrij smal", en zo gaat hij nog even verder.

Bekijk hieronder een reportage over de KNRM in Huizen. Tekst loopt door onder video.

NH Nieuws

Ook reddingsacties richting eilanden als Pampus en De Schelp ziet de KNRM toenemen. "Daar kun je natuurlijk blijven overnachten, maar net zoals je thuis ziek kan worden, kun je ook op het eiland ziek worden. Thuis komt alleen de ambulance en dat kan op het eiland niet, dus dan komen wij in actie", vertelt Martijn Bustin.

Passie

Met momenteel 35 vrijwilligers moet de KNRM in Huizen 150 acties per jaar bolwerken. Gelukkig voor de pleziervaart lijkt het enthousiasme in Huizen nog niet te verdwijnen. "Het is een vorm van passie die je ontwikkelt en dat gaat gewoon niet weg, dat blijft bestaan."  

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Stemmen op het dinsdag deuntje? Ga naar @onairwin op Instagram!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren