ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Muider brug na protest toch nog niet vaker open, provincie nog niet akkoord | NH Gooi
  • Thema Verkeer
  • Woensdag 02 juni om 12:14 | bijgewerkt: om 12:25 uur
  • Sjoerd Stoop

Het gaat nog wel even duren voordat de Amsterdamse Poortbrug van Muiden veel vaker open gaat. Dat zou vanaf gisteren gebeuren, maar de provincie heeft nog geen groen licht gegeven. Bewoners van Muiden hebben veel bezwaren tegen de langere bedieningstijden, omdat ze vrezen dat het verkeer door het stadje helemaal vast komt te staan. 

Proef Amsterdamse Poortbrug Muiden
Proef Amsterdamse Poortbrug Muiden NH Nieuws / Mark Arents

De Amsterdamse Poortbrug gaat nu slechts een paar keer per dag open, maar zou vanaf deze zomer twee tot drie keer per uur open moeten gaan. De reden: het vaarverkeer neemt toe. Veel bewoners van de naastgelegen nieuwbouwwijk de Krijgsman hebben een bootje en willen daar op zonnige dagen maar al te graag mee de Vecht of het IJmeer op. 

Bewoners van Muiden zien de langere bedieningstijden niet zitten. Ze wijzen erop dat het verkeer nu vaak al helemaal vast staat, laat staan als de brug straks een paar keer per uur open gaat. Ze vrezen muurvast te komen te staan. Daarnaast hebben ze ook zorgen over de bereikbaarheid van Muiden voor hulpdiensten. 

Welke gevolgen de langere bedieningstijden hebben, probeerden ze anderhalve maand geleden al eens aan te tonen. De proef liep nog net niet uit de hand.

Tekst gaat door onder de video.

NH Nieuws

Provincie heeft nog vragen

Ondanks de serieuze bezwaren van de Muiders, besloot de gemeente Gooise Meren de langere bedieningstijden wel gewoon door te voeren. Dat gebeurde wel onder voorwaarden.

Zo gaat het eerst om een proef van twee jaar. Daarnaast wordt onder meer afgesproken dat de brugwachter de brug alleen open mag doen als de verkeersdrukte dat ook toelaat. Als er bijvoorbeeld een bus aan komt, blijft de brug dicht en ook wordt de opening afgestemd met andere Muider bruggen. De gemeente beloofde alles tussentijds goed te evalueren. 

"We verwachten over een paar weken alsnog akkoord te krijgen van de provincie en dan gaat het plan gewoon door"
Een woordvoerder van de gemeente GOoise MEren

De provincie Noord-Holland geeft echter nog geen akkoord voor het plan, omdat het eerst nog beter wil weten wat de gevolgen van het plan zijn. De provincie heeft aanvullende vragen gesteld over onder meer de te verwachte extra drukte voor auto's, fietsers en voetgangers door Muiden. Tot die vragen goed beantwoord worden, moeten de langere bedieningstijden wachten.

Toch verwacht de gemeente Gooise Meren geen grote problemen. "We verwachten over een paar weken alsnog akkoord te krijgen van de provincie en dan gaat het plan gewoon door. Het is dus een kleine vertraging", zegt een woordvoerder. 

Muiders blijven strijden

Voor de bezwaarmakende Muiders is de kous ook nog niet af. Ze blijven strijden om de langere bedieningstijden tegen te houden. "We hebben twee weken geleden nogmaals bezwaar aangetekend tegen het plan", zegt Ilse Schröder van de Stadsraad Muiden. 

De Muiders begrijpen maar al te goed dat de bewoners van de Krijgsman graag met hun bootje het water op willen, maar vinden dat er aan het plan dat er nu ligt te veel haken en ogen zitten. "We gaan er straks helemaal gek van worden als Muiders, want het wordt echt een drama om nog met de auto of fiets door Muiden te komen", legt Schröder uit.

"De brug moet alleen op vaste tijden per dag open, zodat iedereen weet waar het aan toe is"
Ilse Schröder van de Stadsraad Muiden

De bezwaarmakers hebben ook sterke twijfels over of de voorwaarden van de gemeente wel echt gaan werken. "Daar is totaal niet over nagedacht. We geloven er bijvoorbeeld echt niet in dat de brugwachter het verkeer zo goed in de gaten kan houden dat de brug alleen open kan als er weinig verkeer is of als er geen bus aan komt. Dat kan vanaf dat punt helemaal niet en bovendien is de brugwachter ook verantwoordelijk voor het openen van andere bruggen. Daarnaast wil de gemeente op termijn de onderdoorgang van de brug ophogen, zodat boten er doorheen kunnen zonder dat de brug open moet. Dat kan helemaal niet."

Tegenvoorstel

De Stadsraad Muiden heeft ondertussen een tegenvoorstel gedaan: de brug op meer momenten per dag op vaste tijden openen. "Dan weet heel Muiden waar het aan toe is en dan kun je er ook rekening mee houden. Dat geldt voor het verkeer op straat, maar ook voor de bootjes. Ze kunnen klaar liggen en snel door de brug heen. Dan hebben zo min mogelijk mensen er last van. We hopen dat de gemeente en de provincie dat plan serieus overwegen."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? De bijeenkomst van 27 november gaat niet door, maar meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

De lunchclub

Vandaag om 12:00.

Terugluisteren